Merénylők robbantottak a tunéziai fővárosban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öngyilkos merénylők robbantottak Tunézia fővárosában. A két akció közel azonos időben történt Tuniszban, legalább kilencen megsérültek, egy rendőr pedig életét veszítette. Egyes értesülések szerint egy másik halottja is van a merényleteknek. A tunéziai belügyminisztérium közlése szerint az egyik robbanás a francia nagykövetség közelében történt, a másik pedig egy rendőrállomáshoz nem messze.

A követség közelében történt robbanásról a hírügynökségek azt írják, hogy az egyik merénylő egy rendőrségi jármű felé közelített, amikor felrobbantotta magát. Ekkor veszítette életét a rendőr. A helyszínen készült fotókon a szétrobbant rendőrautó és a feltételezett merénylő holtteste látható – írja a német der Spiegel online kiadásában.

Tavaly októberben szintén Tuniszban robbantottak. Akkor egy nő robbantotta fel magát; több mint 20-an sérültek meg. Az akciót az Iszlám Állam vállalta magára. A Der Spiegel megjegyzi: Tunézia egyike a régió demokratikusan működő államainak, ahol a 2011-es Arab tavasz néven elhíresült felkelési hullám nem torkollott polgárháborúba. Az Iszlám Állam és más dzsihadista szervezetek oldalán azonban mintegy háromezer tunéziai állampolgár harcolt Irak és Szíria területén.

Súlyos merénylet azonban történt az észak-afrikai országban. 2015-ben a Bardo múzeumban 22 embert ejtettek túszul, majd öltek meg. Egy Szúsza-közeli népszerű üdülőhelyen pedig az Iszlám Állam egyik merénylője 38 embert mészárolt le. Emiatt jelentősen szigorították az üdülőhelyek biztonsági előírásait.