Merkel is kritizálta a homoszexualitás népszerűsítését tiltó magyar törvényt

Merkel is kritizálta a homoszexualitás népszerűsítését tiltó magyar törvényt

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Berlinben, a kancellári hivatalban 2020. február 10-én (Fotó MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Helytelennek nevezte az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos új magyar jogszabályt Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag) – jelentette az MTI. A kormányfő az azonnali kérdések és válaszok órájában a pártjától, a jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője azon kérdésére, hogy támogatja-e a „Magyarország szuverenitását megtámadó” Európai Bizottság fellépését a törvény ügyében, elmondta, hogy helytelennek tartja a jogszabályt.

– Nem fér össze a politikáról alkotott elképzelésemmel, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát ugyan engedélyezik, de korlátozzák a felvilágosítást róla – fogalmazott a német kancellár, aki szerint egy ilyen korlátozás összefüggésben áll „az oktatás szabadságával is, és hasonló ügyekkel, és olyasvalami, amit politikailag elutasítok”.

Mint mondta, az Európai Bizottság önállóan dönt az esetleges kötelezettszegési eljárásokról, „mindenesetre én határozottan bírálom ezt a törvényt". Megjegyezte, hogy barátsággal viszonyul Magyarországhoz, de a politikai nézeteltéréseket megnevezi. „Egyébként Orbán Viktor nem olyan miniszterelnök, aki ne tenné meg ugyanezt a saját országáért" – mondta Angela Merkel.

A jogszabályt bírálta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Az Európai Bizottság elnöke szerint a magyar intézkedés diszkriminatív és sérti az Európai Unió alapvető értékeit. – Ez a magyar törvény egy szégyen – fogalmazott a politikus, aki kifejtette: a bizottság határozottan fel fog lépni az Európai Bizottság a múlt héten megszavazott magyar melegellenes törvény ellen. Az uniós intézmény az aggályait a magyar kormánynak levélben is megküldi. Amennyiben pedig nem változik a szöveg, akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat hazánk ellen, illetve az Európai Bíróságig is eljuthat az ügy.

Von der Leyen kiejelentéseire Orbán Viktor az MTI-nek eljuttatott közleményében reagált. – Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz – áll a miniszterelnök nyilatkozatában.

Lapunk kedden beszámolt arról, hogy tizenhárom uniós kormány már csatlakozott egy nyilatkozathoz, amelyet a Benelux-államok terjesztettek elő az európaügyi miniszterek találkozóján a törvény ellen tiltakozva. A nyilatkozatban a tagállamok elítélik az új jogszabályt, mint „az LMBTQI-személyek szexuális irányultságon, nemi identitáson és kifejezésen alapuló megkülönböztetésének és megbélyegzésének kirívó formáját”. Emellett úgy vélik, hogy a jogszabály egyértelműen sérti az EU Alapjogi Chartájában rögzített véleménynyilvánítási szabadságot is. Éppen ezért azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy a szerződések őreként lépjen fel az uniós jog védelme érdekében, és ha kell, akár az Európai Bíróságig is vigye el az ügyet.

Eközben a Hvg.hu arról írt, hogy a magyar gazdaságban is meghatározó német multik is tiltakoznak a jogszabály ellen, illetve amiatt, hogy az UEFA nem engedte a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítását a magyar válogatott szerdai meccsére. A cikk a tiltakozók között felsorolta a BMW-t, a Siemens-t, a Volkswagent, illetve a Deutsche Telekomot.