Miénk lesz a győzelem – mondta Zelenszkij elnök a háború századik napján

Miénk lesz a győzelem – mondta Zelenszkij elnök a háború századik napján

Háború Ukrajnában (Forrás: Oleksandra Matviichuk/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijevi elnöki hivatal előtt beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz agresszió századik napján. Az elnöki adminisztráció legközelebbi vezetőivel körülvéve arról beszélt, hogy Ukrajna fog győzni a háborúban. Eközben a Kreml is arról beszélt, hogy addig folytatják a „speciális hadműveletet”, amíg minden céljukat el nem érik.

Eközben az Európai Unió (kivéve Magyarország és részlegesen még néhány tagállam) formálisan is betiltotta az orosz olaj behozatalát, illetve kiterjesztette a szakciókat újabb oroszokra, például a tornász olimpikon Alina Kabajevára, akiről régóta pletykálják, hogy Putyin szeretője, illetve számos katonai parancsnokra.

Az oroszok által elfoglalt Zaporizzsja atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen létesítménye az ukrán katonai hírszerzés szerint vészesen kifogyott a pótalkatrészekből. Az atomerőművet továbbra is ukrán technikusok működtetik. 

Az ukrán rendőrség 16 esetben indított nyomozást az orosz támadók által elkövetett nemi erőszak miatt. Eddig összesen mintegy ötven szexuális erőszakról érkezett bejelentés. 

A Reuters tudósítói megsérültek, a sofőrjük pedig meghalt, amikor az oroszok által szinte már teljesen elfoglalt Szjevjerodonyeck városában támadás érte az autójukat.

Az Afrikai Unió elnöke, Macky Sall szenegáli elnök Putyin orosz elnököt kereste fel, és arról beszélt, hogy a nyugati szankciók miatt az afrikai államok nem juthatnak hozzá az örösz terményekhez és a műtrágyához, ami élelmiszer-ellátási problémákat okoz. Putyin tagadta, hogy az orosz támadók megakadályoznák, hogy az ukrán exportgabona eljusson a fekete-tengeri kikötőkbe. Eközben Lukasenka belorusz elnök az ENSZ főtitkárának, António Guterresnek azt mondta, hogy Fehéroroszország esetleg hajlandó lenne a területén átengedni az ukrán gabonát, „bizonyos kompromisszumokért” cserébe. E kompromisszum az lenne, hogy a belorusz árukat is engedjék a balti-tengeri kikötőkben behajózni.

 

 

Címkék: ukrajnai háború