Milyen nap van? – kérdezte a földrengés 228 óra elteltével kimentett túlélője

Milyen nap van? – kérdezte a földrengés 228 óra elteltével kimentett túlélője

A földrengést túlélt lány (Fotó: UNFPA)

Fotó: 2023 Anadolu Agency

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán két nőt is élve mentettek ki a törökországi romok alól, kilenc nappal a több mint 40 ezer ember halálát okozó törökországi és szíriai földrengés után. Egyikük – érthető módon – meglehetősen zavart voln, miután kiemelték az összedőlt épület romjai közül, így az első kérdése az volt a mentőkhöz, hogy milyen nap van ma?

A nő ezután vizet kért a mentőcsapat munkatársaitól, de ők ragaszkodtak ahhoz, hogy a túlélőt előbb egy orvos vizsgálja meg. A korábbi feltevésekre rácáfolva, miszerint nagyjából öt nap lehet az az időtartam, amíg túlélőt találhatnak a romok alatt, még most is naponta mentenek ki élő embereket, és más mentőcsapatok is arról számoltak be, hogy még mindig hallanak emberi hangokat a romok alól.

Minthogy a szerencsétlenség helyszínén téli időjárás honol, ez segítheti az áldozatok életben maradását, hiszen a hideg időben a testük kevesebb vizet párologtat, ami hátráltatja a kiszáradásukat. Nincsenek egyértelmű tudományos adatok arról, hogy mennyi ideig maradhatnak életben az emberek ilyen helyzetben.

Szíriában eközben a mentési erőfeszítéseket lassan felváltja a helyreállítás. A damaszkuszi kormány két újabb határátkelőhely megnyitását engedélyezte, amelyeken keresztül ENSZ-segélyszállítányok érkeztek a polgárháború sújtotta oroszágba. A WHO szerint az akut segítségnyújtás után elengedhetetlen lesz, hogy egészségügyi szakemberek segítsék az embereket a trauma feldolgozásában, mert sokuk csak most kezd rádöbbenni, hogy micsoda szerencsétlenség történt velük.