Minél jobban közeledik, annál gyorsabban távolodik a tokiói olimpia

Minél jobban közeledik, annál gyorsabban távolodik a tokiói olimpia

Az olimpia ellen tüntetők Tokióban 2021. április 3-án (Fotó: Reuters/Stanislav Kogiku)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön egy japán rendőr szervezetében is kimutatták a vírus jelenlétét. Ez önmagában nem különösebben feltűnő hír, hiszen naponta százezrek fertőződnek meg, a rendőr azonban a tokiói olimpiai láng „csapatában” kapta el a betegséget. Vagyis a nyári játékok szervezői hiába ügyeltek a biztonságra, a kórokozó mégis bejutott a szigorúan lezárt buborékba, és ez nem túl jó előjel a három hónap múlva kezdődő olimpia kapcsán. Persze a szigetország járványügyi adatai önmagukban is aggodalomra adhatnak okot. Japánban újult erővel támad a vírus, a szakértők szerint az újabb hullám valamikor a nyári játékok júliusi nyitánya idején tetőzhet.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke mindezek ellenére bizakodó. Szerinte nagy előrelépés figyelhető meg az egyes nemzetek sportolóinak oltási programjában, és reményei szerint az olimpiára többségében beoltott versenyzők érkeznek majd.

– Az olimpia megrendezése a koronavírus felett aratott győzelem bizonyítéka lesz – fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök januárban. A kormányfő optimista üzenetében hangsúlyozta, hogy a nyári játékok reménnyel és bátorsággal tölthetik el a világot. Hiába azonban a bizakodás, a járvány csak nem hallgat a vezetőkre. A március elején indult hullám számai meredeken emelkednek, és félő, hogy a különféle mutánsok által letarolt Brazíliához, Európához és Indiához hasonlóan Japánban is jelentősen meghaladják a korábbi hullámok szintjét.

– Japán nem biztonságos hely jelenleg – fogalmazott az AP hírügynökségnek Szugaja Norio, a jokohamai Keiju Kórház vírusszakértője. A tudós szerint legalább 70 százalékos átoltottságra lenne szükség az országban ahhoz, hogy biztonságosan meg lehessen rendezni az olimpiát, ám március végéig a lakosság töredéke – kevesebb mint 2 százaléka – kapta meg a vakcina legalább első dózisát.

Ha eddig nem okozott volna komoly fejtörést a helyi szervezőknek a vírus, a járvány súlyosbodása tett róla, hogy immár valóban átgondolják a játékok törlését. Tokióban, Oszakában és további két prefektúrában ismét veszélyhelyzetet hirdettek, az intézkedés egyelőre május 11-ig szól, de utána is meghosszabbítható.

Nem csoda, hogy immár vezető politikusok sem riadnak vissza attól, hogy az olimpia törléséről beszéljenek. Azumi Jun volt pénzügyminiszter, a legnagyobb ellenzéki parlamenti bizottságának vezetője a Bloomberg szerint felszólította a kormányt, hogy fontolja meg az esemény lemondását. És nem csupán az ellenzék pedzegeti a törlést, de a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt főtitkára, Nikai Tosihiro is arra utalt a TBS tévécsatornának adott interjúban, hogy talán szerencsésebb lenne lemondani a nyári játékokról.

Komoly problémának tűnik, hogy bár külföldi szurkolók nem érkezhetnek Japánba, a sportolók jelentős része pedig valószínűleg beoltva érkezik, az eseményen dolgozó több tízezer önkéntes azonban nyilvánvalóan nem fogja megkapni az oltást július végéig. A CNN helyi önkénteseket szólaltatott meg cikkében, akik mind arra hívták fel a figyelmet, hogy nemcsak a vakcináról, de a tesztelésről sem beszélnek a szervezők.

Ennek köszönhetően, ami korábban egy életre szóló élménynek tűnt – önkéntesként részt venni az olimpián –, az mára egy életveszélyes tapasztalattá vált. A szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko rendkívül lelkesen biztatta a résztvevőket, mint mondta, az ő mosolyuk teszi lehetővé a játékokat, a résztvevők azonban – ahogy az a CNN cikkéből kiderült – inkább vakcinát és tesztet kérnének a szép szavak helyett.

Nem kérnek a játékokból a helyiek sem. Egy 100 nappal az olimpia kezdete előtt készült felmérés szerint a japán lakosság több mint 70 százaléka elutasítja az eseményt.

A potenciális pénz- és presztízs veszteség azonban felülír minden aggályt. Japán és a NOB már eddig is hatalmasat bukott az olimpián – az ázsiai ország a becslések szerint több mint 6 milliárd dollárt –, a játékok törlése azonban még ennél is nagyobb csapást mérne rájuk. A szponzorációból és a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből élő NOB-ot kilátástalan helyzetbe is sodorhatja a bevételkiesés. Nem csoda, hogy Thomas Bach bő egy éve a nyári játékok sikerét hangoztatja. – A tokiói olimpiával már látjuk a fényt az alagút végén – fogalmazott a német sportvezető március végi athéni látogatásakor.