„Mint egy háborús zóna”: 12-en meghaltak a virginiai lövöldözésben

„Mint egy háborús zóna”: 12-en meghaltak a virginiai lövöldözésben

Virginia Beach városa (Fotó: Flickr, Jason Pratt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkét embert megölt és legalább négyet megsebesített egy lövöldöző Virginia Beach egy önkormányzati épületében. Az elkövető, aki a hivatal alkalmazottja volt, válogatás nélkül nyitott tüzet péntek délután. Nem adta meg magát, négy rendőr pedig kifejezetten hosszú tűzharcba keveredett vele ezek után. A merénylőnél egy 45-ös kaliberű kézifegyver volt hangtompítóval és bővített tárral. Közel záróra volt már a New York Times cikke szerint az épületben, ahol olyan ügyeket lehet nap mint nap intézni, mint a számlák befizetése vagy az építési engedélyek megszerzése. A lövöldözést meghallva többen is a szobájukban barikádozták el magukat.

A helyszínen az elkövető is életét vesztette, de személyazonosságát a rendőrség csak azután fedi fel, hogy értesítették a családját. „Egyszer fogjuk említeni a nevét, azután viszont a gyanúsítottként fogunk csak hivatkozni rá, mert a középpontban az áldozatok tisztelete és méltósága kell legyen” – jelentette ki a The Guardian szerint péntek esti sajtótájékoztatóján a Virginia Beach-i rendőrség vezetője, James Cerveram. A támadó kiléte mellett egyelőre az indítéka sem ismert.

A 28 éves Zand Bakhtiari helyi idő szerint délután négy körül nézett ki az ablakon, ott pedig sikoltva rohanó embereket látott. Ekkor még azt hitte, a közelben történhetett egy szörnyű autóbaleset, és ez váltotta ki a riadalmat. Az első emeleten dolgozik, lövöldözést viszont ekkor még nem hallott – mondta el a New York Times szerint egy későbbi telefonos interjúban. Nem sokra rá az éppen csak távozó főnöke hívta, hogy azonnal zárjanak be mindent, és keressenek fedezéket. A tűzharcot ekkor már nagyon is hallotta, elmondása alapján ötven-hatvan körüli lövés dördült.

Halottakra az önkormányzati épület mindhárom emeletén bukkantak, de volt, akit még a hivatalba lépés előtt lőttek le, holttestét pedig egy autóban találták meg. Többeket is kórházba szállítottak, köztük egy rendőrt, akinek életét a golyóálló mellénye mentette meg. Egy ember az út során életét vesztette, négyen pedig még az éjszaka is válságos állapotban voltak. Cervera szerint a helyszín a lövöldözés után úgy nézett ki, mint egy háborús zóna, sokkolták a látottak. Az épületben egyébként nagyjából négyszázan dolgoznak minden nap.

Virginia Beach az állam legnagyobb városa, egyben népszerű turistacélpont. A lövöldözés színhelye alig néhány kilométerre található a leglátogatottabb szállodáktól és a városi üzleti negyedtől. Bobby Dyer polgármester szerint ez a legtragikusabb nap Virginia Beach történelmében. A New York Times megemlítette azt is: a helyi rendőrség hátborzongató módon éppen szombat délelőttre hirdetett meg egy workshopot arról, mi a teendő hasonló ámokfutás esetén. Az eseményt a Facebookon is meghirdették, a leírás szerint pedig a gonoszt nem lehet megállítani, de fel lehet készülni a támadásra.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.