Miről tárgyalt Lukasenka és Orbán?

Miről tárgyalt Lukasenka és Orbán?

Orbán Viktor és Aljakszandr Lukasenka megbeszélései 2020. június 5. Minszk (Forrás: Kormány.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azoknak a jegyzőkönyveknek és emlékeztetőknek a nyilvánosságra hozatalát követeli az MSZP-s Ujhelyi István, amelyek Orbán Viktor és Aljakszandr Lukasenka júniusi találkozóján készültek. A szocialisták európai parlamenti képviselője azért hozzátette, hogy amennyiben ezek a dokumentumok – nemzetbiztonságot érintő tartalmuk miatt - nem oszthatóak meg a szélesebb nyilvánossággal, úgy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljanak be a részletekről.

– Elég az orosz rulettből, tudni akarjuk, hogy miről szól a Fidesz piszkos játéka a belarusz rezsimmel – szögezte le Ujhelyi István.

Júniusban a diplomáciában szokásos udvariaskodásról adott hírt az MTI Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és Európa utolsó diktátoraként számon tartott Aljakszandr Lukasenka találkozóját ismertetve. Az akkori közlés szerint a két politikus egyetértett abban, hogy nincs politikai érdekütközés a két ország között. Orbán Viktor ugyanakkor lehetőséget lát a politikai együttműködés szorosabbra fűzésében, illetve a gazdasági kapcsolatok fejlesztésében.

A tárgyalás előtt lapunk megkereste a külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, Orbán Viktor milyen gazdasági és politikai eredményeket, megállapodásokat remél, illetve felveti-e a találkozón az emberi jogok súlyos megsértésének gyakorlatát Fehéroroszországban. Válaszokat ugyanakkor nem kaptunk.

Fehéroroszországban állandósultak a tüntetések a múlt vasárnapi, nagy eséllyel elcsalt választások óta. Már több mint hétezer embert vettek őrizetbe, köztük hetven újságírót, illetve hivatalosan is megerősítették két tüntető halálát. Akik szabadultak, embertelen bánásmódról, verésekről és az erőszakszervezetek gátlástalan cinizmusáról számoltak be.