Mobiltelefonon követhetik nyomon a fertőzöttek korábbi mozgását Olaszországban

Mobiltelefonon követhetik nyomon a fertőzöttek korábbi mozgását Olaszországban

Koronavírus-Olaszország: A bresciai Poliambulanza kórház (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olasz egészségügyi minisztérium öt pontból álló tervet dolgozott ki a járvány megfékezésére. A tárcavezető szerint még további nehéz hónapok várnak az országra, egészen addig, amíg nem lesz oltás, vagy nem képesek gyógyítani a kórt. 

A Repubblica beszámolt az olasz kormány új tervéről a koronavírus megfékezésére. Roberto Speranza, olasz egészségügyi miniszter nem titkolja, messze még a vége: „El kell mondanunk az igazságot. A helyzet drámai. A vészhelyzet nem ért véget.” Szerinte további nehéz hónapok várnak az országra, egészen addig, amíg nem lesz oltás a koronavírus ellen, vagy nem képesek gyógyítani a betegséget. A csatát még messze nem nyerte meg Olaszország, 1945 óta nem kellett ekkora kihívással szembenéznie.

A járvány megfékezésére közben öt pontból álló programot dolgoznak ki.

Kínai szakértő: mindent be kell zárni Olaszországban, ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének | Magyar Hang

Fel kell kutatni minden olyan személyt, akivel a fertőzöttek érintkeztek, és őket is ellenőrizni kell, mégpedig egészen részletesen – mondja.

Az intézkedéscsomag első pontja a szigorú távolságtartás egymástól. A második pont a helyi egészségügyi hálózat megerősítése. Minél közelebb kell kerülni az állampolgárokhoz, így gyorsabb a diagnózis, a megelőzés és a betegek elszigetelése is. „Ha vannak gyors beavatkozású egységek, a beteget otthon lehet tartani” (Erről egyébként egy korábbi cikkünkben írtunk, ahol ezzel kapcsolatban egy videó is megtekinthető.)

Az intézkedéscsomag harmadik pontja speciális kórházak felépítése. Azok az egészségügyi intézmények, ahol a koronavírusos betegeket együtt kezelik a többi beteggel, túl veszélyesek – hasonlóan vélekedett az Olaszországba látogató kínai tudóscsoport vezetője is, erről korábban írt a Magyar Hang). Veszélyesek az ápolókra, orvosokra és a többi betegre is. 

Az intézkedéscsomagban kiemelt szerephez jut a tesztelés is, ez a negyedik pont. Tömeges vizsgálatra van szükség. „Gyorsteszteket fogunk végezni, olyat is, amit úgy lehet elvégezni, hogy nem kell kiszállni az autóból”. Az olasz statisztikai hivatal segítségével így gyakorlatilag az egész országot fel lehet térképezni. Néhány milliós mintára van szükség, így megérthető, hány olaszt fertőzött meg a vírus, hányan védettek már a fertőzés ellen.

Egy olasz onkológus, aki háztól házig jár, hogy megállítsa a vírust | Magyar Hang

Luigi Cavanna módszere annyira ígéretes, hogy a Vanity Fair beszámolója szerint 30 orvosból álló munkacsoport is munkába áll, hogy kiterjesszék a közvetlen kezelést.

Az utolsó pont pedig egy mobiltelefonos alkalmazás kifejlesztése, amelynek két funkciója lesz. Az első feladata a betegekkel érintkezésbe lépő személyek felderítése visszamenőlegesen, 48 órával megelőzően, hogy a koronavírus tünetei megmutatkoztak volna. Mindezt természetesen a személyes adatok védelmét tiszteletben tartva kell megvalósítani. „Nem áll szándékunkban semmilyen törvénysértés. 48 óráról beszélünk, mert az összes virológus szerint ez az az időszak, amikor a betegek a leginkább fertőzőképesek.” Ugyanezt az app-ot fogják használni arra is, hogy távolról egészségügyi segítséget nyújtsanak. A beteg otthonról használhatja arra, hogy elvégezzen néhány vizsgálatot, és kapcsolatot tartson kezelőorvosával.

Ehhez persze sok pénzre van szükség: hárommilliárd euró már készen áll, nagyjából még egyszer ennyi lesz néhány napon belül. A járvány megfékezése sokáig tart még, így fel kell készülni arra, hogy együtt kell élni a vírussal.