Azzal vádolják Benedek pápát, hogy molesztálásokat tussolhatott el a kinevezése előtt

Azzal vádolják Benedek pápát, hogy molesztálásokat tussolhatott el a kinevezése előtt

XI. Benedek (Fotó: Agensir.it)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkoló jelentést közölt egy német ügyvédi iroda XVI. Benedek pápa múltjáról – írja a hvg.hu a FAZ és a CNN beszámolói alapján.

A Westpfahl Spilker Wastl nevű ügyvédi iroda által végzett vizsgálat szerint Benedek tudhatott azokról a gyerekbántalmazásokról, amelyek müncheni érseksége, vagyis a 1977 és 1981 közötti időszakban történtek. Az elemzés 1945 és 2019 között követte a München-Freisingi főegyházmegyéhez gyermekmolesztálás miatt érkező panaszokat. A vizsgált 74 éves intervallumban összesen 497 olyan esetet találtak, amikor papok gyerekeket zaklattak; ebből négy esetben az akkor még érseki tisztséget betöltő XVI. Benedek pápa utasította vissza a sértett családok panaszait – állítja az ügyvédi iroda.

Vagyis a papok annak ellenére szankciók nélkül folytathatták lelkipásztori tevékenységüket, hogy a későbbi Benedek pápa tudott a molesztálás tényéről, így négy esetben bizonyítható a hivatali visszaélés – állította Martin Pusch ügyvéd, a vizsgálati eredményeket bejelentő testület tagja. Hozzátette, ezek közül két eset a későbbi pápa hivatali idejében elkövetett, az állam által szankcionált visszaélésekre vonatkozik.

A most 94 éves volt egyházfő – 2005 és 2013 között volt pápa – a hírek szerint támogatja a vizsgálatot, de továbbra is tagadja a vádakat. A Vatikán közleményben adta ki, hogy a jelentés részleteit annak nyilvánosságra hozatala után megvizsgálja.