Mongóliában ütötte fel fejét a bubópestis

Mongóliában ütötte fel fejét a bubópestis

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karantén alá került a mongóliai Hovd városa, illetve az ahhoz tartozó egyik régió külterülete, miután két újabb bubópestis-fertőzöttre bukkantak. Az első esetekről még május elején érkezett a hír, akkor egy pár halt bele a betegségbe azt követően, hogy nyers mormotavesét ettek. A kazah nemzetiségű pár a The Guardian akkori cikke szerint Mongólia legnyugatibb részén, az orosz-kínai határ közelében vesztette életét. Emiatt aztán hatnapos karantént rendeltek el a régióban, kilenc turista nem hagyhatta el Oroszország, Kína, illetve Svájc területét.

A Guardian cikkében akkor megszólalt az Amerikai Békehadtestnél önkénteskedő Sebastian Pique, kifejtve, hogy a karantén elrendelése után alig valaki volt az utcán. Még a helyben lakók is az otthonaikba húzódtak, rettegve attól, hogy elkapják a kórokozót. A hatóságok egyben figyelmeztettek mindenkit, hogy tartózkodjon a nyers mormotahús fogyasztásától, mert tartalmazhatja a Yersinia pestis-baktériumot. Többen ezt mégis figyelmen kívül hagyják, mert úgy hiszik, a fogyasztása jót tesz az egészségüknek. Mongóliában egyébként évente legalább egy ember bele szokott halni a fertőzésbe, amit emiatt kap el.

A hét közepén aztán két újabb betegre bukkantak, ők Hovd régióban fertőződtek meg. Az ország így lezárta az orosz határhoz közeli nyugati régiót, a járművek nem haladhatnak ott át. Egyben elemzésnek vetettek alá 146 mintát, amelyeket a két fertőzöttel találkozó személyektől vettek, továbbá 504 másiktól, vizsgálva a másodlagos kontaktokat is. Az áldozatok egy 27 éves férfi és egy fiatal nő voltak.

A szakértők szerint továbbra is előbukkanhat annak a bubópestisnek a mai változata, amely ötvenmillió emberrel végzett a 14. században. A statisztikák 2010 és 2015 között 3248 esetet jegyeztek fel, és 584-en haltak bele a betegségbe, főleg Kongóban, Peruban és Madagaszkáron.