Most Dél-Franciaországban pusztítanak az erdőtüzek

Most Dél-Franciaországban pusztítanak az erdőtüzek

Erdőtűz Dél-Franciaországban Fotó: Unité d'instruction et d'intervention de la Sécurité civile 1

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig több mint 3600 hektárnyi növényzet és erdő égett le a délnyugat-franciaországi Saumosban a harmadik napja pusztító erdőtűzben, amely miatt szerdán újabb ötszáz embert kellett evakuálni - közölte a helyi prefektúra. „A tűz terjedése miatt ma délben újabb két evakuálásról döntöttek Saint-Hélene település hatóságai" - olvasható a közleményben.

Hétfő óta 1340 helyi lakos volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét Saumos és Saint-Hélene településen, amelyek az Atlanti-óceán partján fekvő Lacanau nyaralóhely és Bordeaux városa között találhatók. A hétfőn keletkezett bozóttűzben eddig 3620 hektárnyi terület vált a tűz martalékává, idén nyáron ez már a harmadik szerencsétlenség.

A két korábbi erdőtűzben megközelítőleg harmincezer hektárnyi terület égett le. Bordeaux-ban havi hőségrekordot, 37,5 Celsius-fokot mértek hétfőn. 1987 óta nem volt ilyen meleg szeptemberben a francia meteorológiai szolgálat szerint. Szerdán több mint ezer tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, közülük heten könnyebben megsérültek, de egyikük sem szorult kórházi ellátásra a prefektúra tájékoztatása szerint. Az oltásba a légi erő is bekapcsolódott kilenc repülőgéppel és két helikopterrel.

A tűz keletkezésének egyetlen lehetséges okát sem zárják ki, bár az elsődleges feltételezés szerint gyújtogatás történhetett - közölte a bordeaux-i ügyészség.