Most már egészen biztos, hogy Ukrajna Putyinnal sosem fog tárgyalni

Most már egészen biztos, hogy Ukrajna Putyinnal sosem fog tárgyalni

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi irodájából beszél (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a rendeletet, amely hivatalosan is lehetetlenné teszi, hogy Ukrajna valaha is leüljön tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – adja hírül a The Guardian.

Zelenszkij múlt pénteken – közvetlenül Putyin beszéde után, amelyben az orosz elnök bejelentette a „népszavazáson” átesett négy régió elcsatolását –a következőképpen fogalmazott: „Putyin nincs tisztában a méltóság és az őszinteség fogalmával. Mi készen állunk arra, hogy tárgyaljunk Oroszországgal, de már csak egy másik elnökkel”. 

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által szeptember 30-án előkészített rendeletben pedig szó szerint ez áll: „Ukrajna kinyilvánítja, hogy lehetetlen tárgyalásokat folytatni az Orosz Föderáció elnökével, Vlagyimir Putyinnal”. 

Múlt pénteken az ukrán elnök, Ruszlan Sztefancsuk házelnök és Denisz Smihal miniszterelnök aláírta Ukrajna gyorsított eljárásban történő NATO-csatlakozási kérelmét.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon azt írta: hamarosan az ukrán erők erőteljes ellentámadásba lendülnek a régióban is, ezért evakuálásra fogják felszólítani a megye lakosait, és azt tanácsolják nekik, hogy ne töltsék a telet nagyvárosban. „Az olyan nagyvárosokban, mint Rubizsne, Liszicsanszk és Szeverodoneck, az orosz megszállás felszámolása után sem engedjük be szabadon az embereket. Lehetetlen ott a fűtést biztosítani a lakásokban, mert minden elromlott. A fűtés helyreállítása minden anyagi lehetőség mellett is több hónapig tart. Talán az emberek visszatérhetnek, hogy megnézzék a lakásukat, de lehetetlen ott maradni télre” – magyarázta az MTI beszámolója szerint a kormányzó.