Mostantól törvény tiltja az orosz és kínai jelenlétet a cseh atomerőmű bővítésében

Mostantól törvény tiltja az orosz és kínai jelenlétet a cseh atomerőmű bővítésében

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új blokk építésében csak a közbeszerzésekkel foglalkozó nukleáris nemzetközi megállapodás aláírói vehetnek részt.

Milos Zeman, cseh elnök hétfőn aláírta a Lex Dukovany-ként emlegetett jogszabályt, amely kizárja az orosz és kínai cégeket Csehország négy blokkból álló atomerőművének bővítési munkálataiból, valamint az új blokk későbbi fenntartásából. A Prague Daily Monitor cikke szerint mostantól csak az 1996-os, közbeszerzésekre vonatkozó nukleáris nemzetközi megállapodást aláíró országok cégei pályázhatnak az új nukleáris blokk építésére, Kína és Oroszország pedig nincs az aláírók között. 

A Nuclear Engineering International értesülése szerint idén januárban már megegyeztek a cseh kormány és az ellenzék vezetői, hogy kizárják a kínaiakat az új blokk építéséből, politikai és biztonsági okokra hivatkozással. Ekkor még nem volt egyetértés abban, hogy az orosz cégekkel is hasonlóan járnak el, bár EU-s és NATO országok titkosszolgálatai ezt javasolták. Idén áprilisban aztán a cseh kormány az orosz Roszatom tenderből való kizárását is indokoltnak látta egy orosz-cseh diplomáciai csörtét követően. Ennek során Prága bizonyítottnak látta, hogy az orosz titkosszolgálatnak szerepe volt egy cseh lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásban, amelynek során két munkás meghalt.

Csehországban két atomerőmű működik, Temerinben és Dukovany-ban, ez utóbbi 1985-ben épült négy blokkal. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) szerint az atomenergia jelentős szerepet játszik az ország teljes energiaellátásában, annak 19,5%-át adja. 

Magyarországon a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkját az orosz Roszatom építi. A közelmúlt hírei szerint problémát okozhat, hogy az új blokk tervezett helyszínén a földtani kutatások alapján aktív törésvonal húzódik, illetve a Direkt36 értesülései szerint az Országos Atomenergia Hivatal rossz minőségűnek tartja az orosz atomerőműterv létesítési engedélykérelmét. A portál szerint ezzel függhet össze az is, hogy a Hivatal korábbi főigazgatója, Fichtinger Gyula idén áprilisban hivatalos indokolás nélkül, váratlanul távozott posztjáról.