Moszkva szerint Transznisztria is orosz terület

Moszkva szerint Transznisztria is orosz terület

Járművek állnak sorban Bendery ellenőrzőpontnál, Transznisztria határán 2022. április 27-én (Fotó: Reuters/Vladislav Culiomza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román Digi24 hírtelevízió értesülései szerint az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben ítélte el az ukrán katonai erők úgynevezett koncentrációját a Dnyeszteren túli határon, és bejelentette, hogy minden eszközzel meg fogja védeni Transznisztriát – Moldova Köztársaság szakadár, Dnyeszteren túli régióját –, amely szerintük az Orosz Föderáció területéhez tartozik. 

A közlemény így hangzik: „az ukrán katonai személyzet és felszerelés jelentős mértékű felduzzasztása az Ukrajna és Transznisztria között húzódó határ közelében; a tüzérségi állásokba helyezett tüzérség telepítése; valamint a Dnyeszteren túli terület felett az ukrán drónok példátlanul megnövekedett számú repülései kapcsán figyelmeztetjük az USA-t, a NATO-t és ukrán csatlósaikat, hogy ne tegyenek kalandos lépéseket. Határozottan támogatjuk minden kérdés politikai és diplomáciai úton történő megoldását. Ugyanakkor senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az Orosz Föderáció hadserege válaszolni fog a kijevi rezsim provokációira, amennyiben bármilyen akcióra sor kerül, és biztosítani fogjuk a Dnyeszteren túli honfitársaink védelmét. Minden olyan akció, amely veszélyt jelent rájuk nézve, a nemzetközi törvényekkel összhangban az Orosz Föderáció elleni támadásnak minősül” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

A Maszol.hu emlékeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán visszavonta azt a tizenegy éves rendeletet, amely alátámasztotta Moldova Köztársaság szuverenitását a Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznisztria) területén.