Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

Moszkvai városkép (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében – közölte kedd reggel Szergej Szobjanyin polgármester a Telegram-csatornáján az MTI beszámolója szerint. Szobjanyin az írta, hogy a mentőszolgálatok a helyszínen vannak, komolyabb sérülés nem történt. A moszkvai hatóságok szerint ketten folyamodtak orvosi ellátásért, de kórházi kezelésre senki sem szorult.

A TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Lenin sugárúton és a Profszojuznaja utcában ért találat egy egy-egy lakóépületet. Utóbbi helyen három lépcsőházból evakuálják a lakókat. Az RBK gazdasági napilap szerint Új Moszkva egyik toronyházának 25. szintjén is kitörtek az ablakok, feltehetően hasonló okokból. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem több drónt lelőtt a régióban. A közösségi médiában videó jelent meg arról, hogy egy drónt a levegőben lőnek le Moszkva megyében. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által végrehajtott „terrortámadást” nyolc drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a támadás ügyében eljárást indított.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kijelentette, hogy a dróntámadás a „kijevi rezsim” válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Az objektumot azonban nem nevezte meg. Peszkov közölte, hogy Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel kapcsolatban nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét. Azt hangoztatta, hogy a támadás ismételten alátámasztotta, hogy indokolt a „különleges hadművelet” folytatása, és kitűzött céljainak elérése.

A BBC a hírporálján arról ír, hogy nem világos, hogy a drónok honnan érkeztek. Kijevből nem érkezett kommentár, de hétfőn az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov tábornok gyors válaszlépéseket ígért az ukrán fővárost ért orosz rakétacsapások miatt. Moszkvai munkatársuk helyi idő szerint 06:24-kor hallotta a robbanást a távolból Moszkva északnyugati részén, és a robbanástól megremegtek az ablakai. 06:58-kor pedig újabb robbanást hallott. A közösségi médiában zajló beszélgetésekből ítélve Moszkva környékén is sokan hallották a robbanásokat – tette hozzá. A helyi média beszámolói szerint akár 10 drónt is lelőhettek a város felett.

Az eset az ukrán főváros, Kijev elleni éjszakai dróntámadást követte, amelyben a jelentések szerint legalább egy ember meghalt. Ukrán tisztviselők szerint a lehulló törmelék épületeket gyújtott fel, miközben a légvédelem több mint 20 drónt szedett le.