Mutáns koronavírus miatt szinte teljesen lezárják Londont

Mutáns koronavírus miatt szinte teljesen lezárják Londont

Boris Johnson brit miniszterelnök védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt a readingi Királyi Berkshire Kórházban 2020. október 26-án (Fotó: MTI/AP/Evening Standard pool/Jeremy Selwyn)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi legmagasabb járványkészültségi fokozatnál is szigorúbb korlátozások lépnek életbe vasárnaptól Londonban és Délkelet-Angliában, miután ezekben a térségekben az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg – közölte szombat este Boris Johnson brit miniszterelnök, az MTI gyorshíre szerint. Múlt szerdától a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú angliai készenléti rendszer harmadik fokozata volt érvényben, a főváros mellett két megye, Essex és Hertfordshire egyes részein is.

Johnson és Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója egyaránt hangsúlyozta a Downing Streeten tartott sajtóértekezleten, hogy egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

A fő változás az, hogy az új variáns fertőzőképessége sokkal, akár 70 százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét, és ez máris látszik a járvány terjedési sebességén az érintett térségekben. A tudományos elemzések azt is feltárták, hogy az új koronavírus-törzs 0,4-gyel vagy ennél nagyobb mértékben emelheti a járvány terjedési ütemét mérő R reprodukciós mutatót – mondta a brit kormányfő.

 A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató országos átlagban 1,1-1,2 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-12 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE számítási módszertana szerint az 1,1-1,2 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1,2-es szélsőértéke esetén négy százalékkal, az 1,1-es alsó becslési érték esetén 1 százalékkal emelkedik minden egyes nap. A SAGE a múlt héten jóval alacsonyabb, 0,9-1 közötti R rátát mutatott ki országos átlagban.

A testület új kimutatása szerint az országos átlagon belül Londonban és Kelet-Angliában a legmagasabb, 1,1-1,3, illetve 1,2-1,4 az R mérőszám. Ennek alapján Londonban 3-6 százalékkal, Anglia keleti térségeiben 4-6 százalékkal emelkedik napi átlagban a koronavírus-fertőzések száma.

Londonban és környékén ezért vasárnaptól szinte teljes zárlat lép életbe, egyelőre december 30-ig, az itt élők csak kivételes indokokkal hagyhatják el lakóhelyüket, és karácsonykor sem látogathatják egymást otthonukban. A négyes fokozatú zónát sem elhagyni, sem oda beutazni nem szabad. A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre. A nem alapvető árucikkeket árusító boltok, a szabadidő-központok, fodrászatok és szépségszalonok be kell, hogy zárjanak. Kültéren csak egy emberrel szabad találkozni, ha az illető nem ugyanabban a háztartásban él.

A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken. Így az ezekben a térségekben élők karácsonykor sem tarthatnak összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem laknak egy fedél alatt, és az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is csak egyetlen napon, december 25-én találkozhatnak egymással legfeljebb három különböző háztartás lakói.

Gyanítják, hogy a londoni fertőzések 60 százaléka már az új vírusvariánssal van összefüggésben – írja a The Guardian. November közepén még 28 százalék lehetett ez az arány. A heti átlagos fertőzöttszám 66 százalékkal nőtt az utóbbi két hétben Angliában, és Londonban csaknem megduplázódott az elmúlt héten. Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.

Skóciában december 26-tól vezetik be a négyes fokozatot, de addig is szigorú utazási tilalmat rendelnek el Skócia és Anglia között.

Sir Patrick Vallance elképzelhetőnek tartja, hogy más országokban is jelen van már az új mutáció, de egyelőre az Egyesült Királyságban alakult ki a legnagyobb járványgóc. Mint a BBC idézi a főtanácsadót, nem kizárt, hogy Angliában alakult ki ez variáns, a további génszekvencia-vizsgálatok majd választ adnak erre is.

A mutációt már korábban azonosították a szakemberek, a hét elején még arról beszélt Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, hogy több mint ezer esetről tudnak, amely kapcsolatba hozható az új mutációval. Alan McNally, a Birminghami Egyetem szakértője szerint tesztlaboratóriumaikban már korábban kimutatták az új változatot. A brit kormány értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is az új variáns azonosításáról. 

Eközben múlt kedden Nagy-Britanniában a világon elsőként indult tömeges oltási kampány a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyaggal. Eddig 350 ezer embert oltattak be a kampány keretében, és a következő hónapokban 12 millió 65 éven felüli állampolgár kaphatja meg az oltást.