Nagy a baj a cseheknél

Nagy a baj a cseheknél

Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy egészségügyi dolgozó Prágában 2020. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehországban már arányaiban több a koronavírusos-fertőzött, mint az Egyesült Államokban. A Worldometer statisztikai oldal adatai szerint jelenleg az USA-ban egymillió emberből 27 505 kapta el bizonyítottan a vírust (tehát minden 36. lakos), míg a cseheknél – kicsivel ugyan, de – már magasabb a szám: 27 718. Az áldozatok számában viszont még nagy a különbség: Amerikában egymillió emberből 703 ember hunyt el a járvánnyal összefüggésbe hozható módon, míg az európai országban csak 250.

A 10,7 milliós lélekszámú Csehországban egyébként csütörtökön 12 980 új esetet találtak, a 330 milliós Amerikában 81 ezret, tehát az európai országban arányaiban naponta ötször többen fertőződnek meg, mint a tengeren túl. Csehországban egy nap alatt 128-an haltak meg, az USA-ban 1030-an, tehát az áldozatok tekintetében közel negyvenszeres a szorzó. 

A visegrádi négyekhez tartozó országban jelenleg 175 ezer aktív eset van, ebből 962 beteg van súlyos állapotban.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Csehországban életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom szerdától. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma – hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.