Ezzel magyarázta a bécsi nagykövet az embercsempészek szabadon engedését Ausztriának

Ezzel magyarázta a bécsi nagykövet az embercsempészek szabadon engedését Ausztriának

Rendőrök intézkednek egy embercsempésszel szemben Kiskunmajsa közelében 2021-ben (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországnak eszébe sem jutott, hogy bárki sérelmezni fogja azt a döntést, hogy szabadon engedünk 700 embercsempészt, akiknek el kell hagyniuk az országot – ezt mondta Nagy Andor bécsi nagykövet azután, hogy az osztrák fővárosban bekérették a külügyminisztériumba. Bár szerinte ez nem is bekéretés volt, hanem konzultáció.

Nem bekéretés, hanem konzultáció történt – mondta Magyarország bécsi nagykövete az InfoRádiónak azután, hogy az osztrák külügyminisztériumban kellett beszélnie az embercsempészeket érintő friss magyar döntésről. Mint ismert, Magyarország 700 külföldi embercsempészt enged szabadon azzal a feltétellel, ha 72 órán belül hagyják el az országot. Nagy Andor azt lényegében elismerte, hogy magyarázatot követeltek tőle a történtek miatt. – Az intézkedésre az osztrákok felkapták a fejüket. Amikor bent jártam, elmondták, rosszul esik nekik, hogy ez előre nem volt leegyeztetve, azért a 700 ember elég sok, egy kritikus tömeg, nincsenek rá felkészülve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriába menni. Ez volt az apropó – mondta Nagy Andor. A nagykövet elmondása szerint jelezte az osztrák félnek, hogy Magyarországnak szuverén joga egy ilyen döntés, eszükbe sem jutott, hogy valaki ezt sérelmezni fogja, valamint hogy egyik szomszédos ország ellen sem irányul a lépés. Kifejtette, hogy Magyarország börtöneiben körülbelül 2400 olyan fogoly van, akik embercsempészet miatt vannak elítélve, és ez már majdnem 12-13 százaléka a fogvatartottaknak. – Ezeknek a foglyoknak a fogva tartása komoly pénzébe kerül az adófizetőknek, 73 különböző nemzethez tartoznak, hogy kommunikálni lehessen velük, tolmácsra van szükség, bonyolult étkezési szokásaikhoz pedig bonyolult igazodni – sorolta.

A döntést a Belügyminisztérium hozta meg – emlékeztetett Nagy Andor – mindazon embercsempészek esetében, akiknek „már csak kevés volt hátra” a büntetésükből, de azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarország területét azon a határon át, ahonnan érkeztek vagy ahonnan származnak. – Többnyire Szerbiáról, Romániáról és Ukrajnáról van szó. A büntetésüket nem engedték el, és ha újra elkapják őket embercsempészésért, akkor a hátralévő büntetésüket le kell, hogy üljék, illetve az új büntetést is, amit kapnak – mondta.

Nagy Andor ezt követően a riporter azon felvetésére, hogy az osztrák migránspolitikában változás állt be, egyetértően reagált. Szavai szerint ma már az osztrákokkal jól tudunk együttműködni, mert kimondják, hogy kudarcot vallott az EU migránspolitiája és azokat a tagországokat kell védeni, akik külső határokat védik. A nagykövet – követve a kormányzati kommunikáció sztenderdjeit – az egész helyzetért az Európai Uniót okolta. – A mi lépésünk válasz az EU helytelen a migrációs politikájára. Nem kellett volna illegális migránsokat beengedni az EU-ba és akkor most nem szembesülnénk azzal, hogy ennyien ülnek magyarországi, csehországi, vagy épp németországi börtönökben. Nem csak nálunk vannak embercsempészek a börtönben, hanem máshol is. Ha minden ország és az EU meg tudná védeni saját határait, akkor nem szembesülnénk ezekkel a problémákkal. De sajnos nem ez a helyzet – zárta gondolatait a nagykövet.