Nagy-Britannia ukrán katonákat képez ki az Egyesült Királyságban

Nagy-Britannia ukrán katonákat képez ki az Egyesült Királyságban

A Mastiff páncélozott járörjármű (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson brit miniszterelnök felfedte, hogy az Egyesült Királyság területén képzik ki azokat az ukrán katonákat, akik a britek által adományozott páncélozott harci járműveket fogják kezelni. Emellett a brit hadsereg katonái Lengyelországban is képeznek ki ukrán katonákat az ugyancsak tőlük kapott légvédelmi fegyverek használatára.

Jelenleg „néhány tucat” ukrán katona tartózkodik az Egyesült Királyságban, kiképzés céljából, és áprilisban kezdődött a kiképzésük. Nagy-Britannia összesen 120 páncélozott járművet adott Ukrajnának. Ezek közé tartozik a Mastiff felderítőjármű, a Samaritan mentőautó, illetve a Sultan és Samson járművek is.

A brit hivatalnokok elmondták, hogy a kiképzésre azért van szükség, mert ők és a nyugati szövetségesek olyan eszközökkel látják el az ukránokat, amelyeket ők eddig még nem használtak. „Csak annak van értelme, ha kiképzést is kapnak, hogy a lehető legjobban legyenek képesek használni [az eszközöket]. Folyamatosan figyelünk minden lépésre, ami a helyzet eszkalálásaként lehet értelmezni, de a helyzetet egyértelműen Putyin rezsimjének tettei eszkalálják.”

Címkék: ukrajnai háború