Nagy-Britanniában meghalt az első omikronfertőzött beteg

Nagy-Britanniában meghalt az első omikronfertőzött beteg

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson miniszterelnök bejelentése szerint több omikronfertőzött brit is kórházba került, és legalább egy beteg meg is halt. „Azt hiszem, hogy azt az elképzelést, miszerint ez valamiféle enyhébb verziója a vírusnak, félre kell tennünk, és a puszta sebességre kell figyelnünk, ahogy a vírus gyorsulva terjed a népességben. Tehát a legjobb dolog, amit mind tehetünk, hogy felvesszük a megerősítőoltást.”

Az eddig azonosított két magyarországi beteg egyike is kórházi kezelésre szorul – bár ezt nem közvetlenül Müller Cecília jelentette be az M1 és a TV2 kamerája előtt (sajtótájékoztatóról pedig szó sem volt), hanem utólag jegyezték meg a hírben. Hazánkban bizonyosan vannak még fertőzöttek, hiszen az érintett házaspár nem járt külföldön, tehát itthon fertőződtek meg.

Az Egyesült Királyságban olyan gyorsan terjed az omikron (a fertőzések száma 2-3 naponta, Skóciában még gyakrabban duplázódik), hogy rövid időn belül ez válhat a domináns variánssá. A kormány egyelőre a „B-terv” elnevezésű szigorításcsomagot léptette életbe, ami továbbra sem igazán szigorú, de Johnson nem zárta ki, hogy hamarosan szigorítani kell.

(Guardian)