Nagy-Britanniában szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe az omikron gyors terjedése miatt

Nagy-Britanniában szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe az omikron gyors terjedése miatt

Boris Johnson a Chatham House 2017. október végi londoni konferenciáján (Fotó: Chatham House/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Street 10 alatt lévő miniszterelnöki rezidencián tartott sajtótájékoztatót az imént a brit tiszti főorvos részvételével, és bejelentette, hogy az omikron gyors terjedése miatt az úgynevezett B-tervet léptetik életbe, vagyis szigorítanak valamelyest a covidellenes intézkedéseken.

Jelenleg 568 omikron-fertőzést azonosítottak az Egyesült Királyságban, a szám néhány naponta megduplázódik. Johnson szerint egyértelmű, hogy az omikron sokkal gyorsabban terjed, mint a delta, ezért van szükség a szigorításra.

Péntektől minden nyilvános zárt létesítményben maszkot kell viselni. A tömegeket vonzó zenés-táncos szórakozóhelyekre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint dolgozzon otthonról.

Az Egyesült Királyságban egyébként továbbra sem kifejezetten rossz a covidhelyzet, ha a halálozást, illetve a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések számát nézzük. A 67 milliós országban a legutolsó hét napos napi halálozási átlag 121, míg 7317-en vannak kórházban coviddal. A napi esetszámok 48 ezer körül mozognak.

A kormány nem tervez kötelező oltást, de mindenkit az ismétlőoltásra bíztatnak.

Johnsont egyre jobban szorongatják a tavalyi lockdown idején a Downing Street 10-ben rendezett állítólagos karácsonyi parti miatt. A miniszterelnök szerint nem szegték meg a törvényeket. A rendőrség nem vizsgálja az állítólagos rendezvény körüli vádakat.