Nagy többséggel szavazta meg a brit alsóház a brexit feltételeit

Nagy többséggel szavazta meg a brit alsóház a brexit feltételeit

Unió-párti tüntetés Londonban 2018 júniusában. Mégis jobb (lenne) bent, mint kint? (Fotó: Wikipédia/Ilovetheeu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy többséggel jóváhagyta péntek délután a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezmény januárban a ratifikációs folyamat következő szakaszába lépjen – írja az MTI.

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 358-234 arányban, vagyis 124 fős többséggel voksoltak a megállapodásra. Ez még korántsem a végszavazás volt az októberben elért új brexit-megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

Az eredménynek különös jelentőséget ad, hogy a múlt héten tartott, előre hozott brit parlamenti választások óta ez volt az első szavazás a londoni alsóházban, amelyben a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Pártnak immár kényelmes többsége van.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti brexitegyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

Címkék: brexit, alsóház, brit