Nagykövetek szolidarítanak az ukrán mezzel

Nagykövetek szolidarítanak az ukrán mezzel

Az ukrán mez eleje, a Krímes is tartalmazó Ukrajna térképével (Fotó: Andrii Pavelko/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai után a brit és a kanadai nagykövetség munkatársai is magukra vették pénteken szolidaritásuk kifejezéseképpen az ukrán labdarúgó-válogatott új mezét, miután Oroszország követelte, hogy távolítsák el róla az általa önkényesen 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is magába foglaló Ukrajna-térképet és a „dicsőséget Ukrajnának, dicsőséget a hősöknek!” jelmondatot.

Elsőként, még csütörtökön az amerikai nagykövetség munkatársai öltötték magukra a mezt – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Christina Queen nagykövet a hírportálnak kijelentette, hogy nekik nagyon tetszik az új forma, továbbá így kívánták kifejezni Ukrajna melletti támogatásukat.

Az amerikai diplomaták példáját pénteken a britek és a kanadaiak követték. „Nem tudtuk megállni, hogy ne próbáljuk fel az ukrán labdarúgó-válogatott új mezét, amelyen rajta van az ország térképe nemzetközileg elismert határaival, benne a Krím félszigettel” – írta a brit nagykövetség Facebook-oldalán a mezt viselő diplomatákról közzétett fotót kommentálva.

Az ukrán mez hátulja, a Dicsőség Ukrajnának felirattal a nyakrészen (Fotó: Andrii Pavelko/Facebook)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön részben jóváhagyta az orosz kérést. Határozata szerint nem kell eltávolítani a pénteken kezdődő és részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra tervezett mezen az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak.

Az UEFA ugyanakkor a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő „dicsőséget Ukrajnának” szöveggel nincs gondja, ugyanakkor a mez elülső részén szereplő, „dicsőséget a hősöknek” szöveget problémásnak ítélte. „A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű” – olvasható az UEFA állásfoglalásában.

Az ügy Ukrajnában komoly politikai és társadalmi visszhangot váltott ki, Volodimir Zelenszkij elnök és legfőbb ellenzéki riválisa, Petro Porosenko volt államfő pártja, az Európai Szolidaritás védelmébe vette az új mezt, ugyanígy tettek sokan a közösségi portálokon. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Andrij Pavelko, az ukrán labdarúgó-szövetség elnöke csütörtökön Rómába utazott, hogy meggyőzze az UEFA-t a kifogásolt szlogen jóváhagyásáról. Olekszandr Hlivinszkij, az ukrán válogatott sajtóattaséja pénteken megerősítette, hogy a tárgyalások még tartanak.