Nagyot bukott a holland EP-választáson Orbán Viktor csodálója – Mi következik ebből?

Nagyot bukott a holland EP-választáson Orbán Viktor csodálója – Mi következik ebből?

Frans Timmermans, miután leadta szavazatát a hollandiai EP-választáson 2019. május 23-án (Fotó: Európai Parlament/Anthony Dehez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nos, úgy tűnik, az előrejelzések néha nem igazán pontosak, és a fülkében már egészen máshova ikszelnek az emberek. Hollandiában már megtartották az európai parlamenti választásokat, és az exit pollok egyértelműen azt jelzik, hogy a Frans Timmermans európai bizottsági alelnök által vezetett szociáldemokrata PvdA szerezte meg a legtöbb mandátumot, holott az előzetes közvélemény-kutatások egyértelműen a kormánypárti VVD győzelmét jósolták. Az Ipsos felmérése szerint Timmermans pártja 5 mandátumot szerez majd a voksok 18 százalékával, és mögötte 4-4 mandátummal a jobbközép Kereszténydemokrata Tömörülés és a konzervatív-liberális kormánypárt, a VVD következik. 1989 óta nem vettek részt ennyien EP-választáson az országban, 40 százalékos részvételre számítanak.

A holland EP-választások legnagyobb vesztese a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) lehet, miután az exit poll szerint mindössze 4,1 százalékot szereztek. Ez pedig azt jelenheti, hogy mindössze egy képviselői helyet szereznek, így a vártnál gyengébb szereplői lehetnek az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini által alapítandó frakciónak. Ez pedig nem a legjobb előjel az Orbán–Salvini-tengely számára. Wilders pártjának eddigi négy EP-helyéből hármat az újonnan alakult, szintén populista Fórum a Demokráciáért szerezte meg, de a zöldek is három mandátumhoz jutottak az exit poll szerint.

Mindenesetre ismerve már az exit poll adatait, elég érdekesnek tűnt a köztévében a számok ismertetése előtt Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) elemző véleménye, aki szerint Timmermans pártja örülhet majd, ha eléri a 2014-es 9,4 százalékot, ugyanis az előrejelzések 5-6 százalékra mérik őket. Fel is sorolta az érveit azzal kapcsolatban, hogy a választási eredmény milyen kellemetlenül alacsony lesz attól a párttól, amely Európa egyik vezetőjét akarja adni, a holland választásokon 2017-ben csak 5 százalék közelében volt, most is hasonlóan áll, éppen ezért mikropártnak számít Hollandiában a Munkáspárt, és a mostani várható eredmény nemcsak Timmermans legitimitását kérdőjelezi meg, hanem az egész csúcsjelölti rendszert is.

Így nézhet ki az új Európai Parlament - választási mandátumtotó | Magyar Hang

Ehhez képest ugyebár olvashatták már az exit poll számait, ami alapján Timmermans pártja megnyerte a holland EP-választást, és a 26 helyből 5-öt elvihetnek, 18 százalékos eredménnyel (előzőleg 11-12 százalékra mérték őket).

Krausz Péter, a Policy Agenda politikai elemzője szerint a holland szélsőjobb visszaesése, összeomlása akár tendenciát is indíthat a többi országban tartandó EP-választáson.

„Magyarország szempontjából a holland szavazás bizony nem elhanyagolható, mert bebizonyosodott, hogy a szélsőjobb nemhogy megtorpant ott, hanem összeomlott, és ez bizony akár tendencia is lehet a mostani EP-választáson. A migráció csökken, és ezt egyre kevésbé lehet komoly veszélynek feltüntetni, mint valóságot. Ráadásul a Strache-ügy is mindenhol visszaüthet. Ugyanakkor a holland exit poll eredményei azt is megmutatták, hogy a Fidesznek alapvetően csökkent a mozgástere arra, hogy a Néppárttól jobbra keressen helyet magának. Miután Wilders látványos vereséget szenvedett, Orbán Viktornak Salvini lehet az utolsó bástyája, ha még mindig valóban a Néppárt elhagyására készül” – állította lapunknak Krausz Péter.

„Most látszódott meg igazán a holland voksoláson, hogy van

tétje a mostani választásnak, és nem véletlen az előrejelzések alapján

Timmermans győzelme, hiszen ő egy csúcsjelölt az Európai Bizottság elnöki

tisztségére, sokat szerepelt a kampányban, és kontinensszerte ismerik az arcát

és a nevét. A Wilders-féle Szabadságpárt visszaesése pedig valahol várható

volt, hiszen megjelent ugyanazon a bevándorlásellenes oldalon a Szabadság

Fórum, amely úgy tűnik nemcsak kemény rivális lett, hanem fel is szívta az FvD

szavazóit. Ők vélhetően három mandátumhoz jutnak, és minél később döntenek majd

arról, melyik frakcióba ülnek be, hogy ezzel is még jobban felértékeltessék

magukat. A briteknek viszont úgy tűnik, végérvényesen elege lett a brexittel

kapcsolatos huzavonából, és újfent a kilépés mellett tették le a voksukat, és a

mostani voksolást akár egy második, mini népszavazásnak is fel lehet fogni” –

vélekedett Kiszely Zoltán politológus.

Nagy-Britanniában szintén már az urnákhoz járultak a választópolgárok, és az ottani előrejelzések alapján a Nigel Farage által frissen alapított Brexit-párt győzelme várható, míg a hagyományos két nagy párt, a kormányzó konzervatívok és a fő ellenzéki erő, a Munkáspárt csúfos vereséget szenvedett. Ugyanakkor a végkövetkeztetésekkel várni kell mindenképpen, mert egy adminisztrációs hiba miatt több a szigetországban élő uniós állampolgár nem tudott szavazni. Theresa May brit miniszterelnök péntek délelőtt be is jelentette, hogy lemond.

A voksolás pénteken Írországban és Csehországban

folytatódik, a magyarok vasárnap járulhatnak az urnákhoz, a hivatalos

eredmények a 28 országból vasárnap este 11 óra után várhatók.