Nagyszeben vesztegzár alatt

Nagyszeben vesztegzár alatt

Koronavírus - Románia (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet - közölte a bukaresti kormány sajtóirodája pénteken. A mostani kormányhatározat nem tartalmaz további megszorításokat azokhoz képest, amelyeket hétfőtől vezettek be, de az általános egészségügyi óvintézkedések mellett a december 6-i parlamenti választásokon, a választási kampányban és a december elsejei nemzeti ünnepségek alkalmával betartandó szabályokra is kitér.

A veszélyhelyzet idején közterületen - zárt térben és a szabadban is - mindenütt kötelező védőmaszkot viselni, tilos magánünnepségeket, társas összejöveteleket tartani, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, éjszaka 23 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom van érvényben. A december 6-i választások alkalmával és a megelőző kampány során is érvényesek lesznek a szeptemberi önkormányzati voksolás kapcsán bevezetett óvintézkedések, a nemzeti ünnep alkalmával rendezett szabadtéri ünnepségeket pedig Bukarestben legfeljebb négyszáz, a megyeszékhelyeken pedig legfeljebb száz résztvevővel, a távolságtartási szabályok betartásával szervezik meg.

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját. Románia 14 napos karanténba küldi azokat, akik olyan országokból érkeznek, ahol a megelőző 14 napban a hazainál magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta. A többi között a Magyarországról érkezőkkel szemben is érvényben marad a november elején újra bevezetett karanténkötelezettség.

A pénteki jelentés szerint az utóbbi napon újabb 9489 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami több mint 25 százalékos növekedés az utóbbi két hét átlagához képest, de csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi hét átlagát. Klaus Johannis államfő pénteken úgy értékelte, hogy az utóbbi két hétben stabilizálódott a fertőzések üteme, amit az októberi szigorításoknak tulajdonított. Az elnök szerint azonban "túl magas" a tízezer körüli napi esetszám, ezért volt szükség újabb korlátozásokra. Ugyanakkor türelemre és az előírások fegyelmezett betartására intette polgártársait, mivel a héten bevezetett intézkedések hatása csak néhány hét múlva hozhat eredményt.

Hétfőtől kezdődően 14 napos vesztegzárat rendeltek el a 150 ezres lakosságú Nagyszebenben, ahol az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzések száma a lakosság 12 ezrelékét közelíti. Az országos korlátozásokat itt továbbiakkal egészítették ki. Hétvégenként a plázák nem tarthatnak nyitva, délelőtt 10-13 óra között az üzletek csak a 65 év felettieket szolgálhatják ki. A lakosok csak megalapozott indokkal - például munkaügyben, bevásárlásért, halaszthatatlan orvosi ellátás miatt - léphetnek utcára, vagy hagyhatják el a települést, amit előre megírt nyilatkozattal kell igazolniuk. Egyházi szertartások csak a szabadban tarthatók.

Romániában jelenleg a dél-erdélyi Szeben megyében terjed leggyorsabban a fertőzés, pénteken a kéthetes fertőzési ráta elérte a 7,8 ezreléket. Súlyos a helyzet Kolozs megyében is, ahol a lakosság 7,3, illetve Temes megyében, ahol a lakosság 6,5 ezrelékénél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést az elmúlt két hétben. (MTI)

Érdekesség, hogy Nagyszebenben már a mohácsi vész előtt is elrendeltek – sikeresnek bizonyuló – karantént, ahogy arról idén tavasszal már írtunk: