Napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat Németországban

Napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat Németországban

Fotó: TOW/Christian Houdek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miniszteri rendelettel az eb napi kétszeri sétáltatására kötelezhetik a kutyatartókat Németországban – írja német lapok hírei alapján az MTI.

A tervezett rendelet szerint a kutyáknak legkevesebb napi egy óra mozgást kell biztosítani a tartási helyükön kívül, és ehhez legalább kétszer kell sétáltatni őket. A kutyatartóknak arról is gondoskodniuk kell, hogy az állat ne legyen egész nap egyedül. A gazdának vagy más gondozónak „naponta többször” kell külön foglalkoznia az ebbel – áll a szövetségi mezőgazdasági és élelmezési minisztérium tervezetében, amelyet a napokban küldtek meg egyeztetésre a szakmai szervezeteknek valamint a tartományi kormányoknak, és várhatóan 2021 elején hirdetnek ki.

Az indoklásban kiemelték, hogy „a háziállatok nem játékállatok”, ezért tekintettel kell lenni a szükségleteikre. Hozzátették, hogy a kutyák szükségleteiről szóló új tudományos felismerések szerint az állat fejlődésének biztosításához és egészségének megőrzéséhez gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű mozgásról és környezeti ingerről.

A minisztérium tájékoztatása szerint a szabályok betartásának ellenőrzése a tartományi hatóságok feladata lesz. Biztosan nem csöngetnek be minden egyes kutyatulajdonoshoz, hogy megkérdezzék, megvolt-e a két séta. A legfontosabb a ketreces tartás felszámolása, ezt az elhelyezési megoldást tiltja is majd a rendelet – nyilatkozta a tárca egy szóvivője.

Tiltják majd azokat a kiállításokat, versenyeket is, amelyeken az állatvédelmi előírásokkal ellentétes módon megcsonkított – fülüktől vagy farkuktól részben vagy egészében megfosztott – kutyákat, valamint az állatnak szenvedést okozó és a fajtának megfelelő viselkedést gátló módon túltenyésztett ebeket vonultatnak fel.

Szigorítják a kutyatenyésztésre vonatkozó szabályokat is, így a többi között előírják, hogy egy-egy tenyésztő egyszerre legfeljebb három olyan kutyát gondozhat, amely kölyköket nevel, és naponta legalább négy órát kell foglalkoznia a kölykökkel, hogy kellőképpen hozzászokhassanak az emberekhez.

A tervezett rendelet a kutyák mellett haszonállatokról is szól, és az EU-s szabályoknál szigorúbb előírásokat irányoz elő szállításukról. A főszabály szerint Németországon belül egyszerre legfeljebb négy és fél órán át lehet szállítani haszonállatokat, ha nem lehet biztosítani, hogy ne emelkedjen 30 Celsius-fok fölé a hőmérséklet a közvetlen környezetükben. Ez különösen a nyáron fontos, meg kell akadályozni, hogy a hőség szenvedést okozzon az állatoknak, ha az elkerülhető – hangsúlyozzák a minisztériumban.