NATO-főtitkár: Kína nem osztja a Nyugat által vallott értékeket

NATO-főtitkár: Kína nem osztja a Nyugat által vallott értékeket

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügy- és védelmi minisztereinek tanácskozása előtt Brüsszelben 2021. május 31-én. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína nem osztja azokat az értékeket, amelyeket a NATO tagországai magukénak vallanak – jelentette ki hétfőn Washingtonban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Joe Biden amerikai elnökkel folytatott egyeztetését követően.

„Látjuk, ahogyan Hongkongban elfojtják a demokráciáért tartott tüntetéseket, ahogy a kisebbségeikkel bánnak, és ahogy megfélemlítik a szomszédos országokat (...), Tajvant. Ki kell állnunk a szabályokon alapuló világrend mellett” – szögezte le az MTI tudósítása szerint Jens Stoltenberg.

A főtitkár emlékeztetett arra is, hogy Kína nemsokára a világ második legnagyobb gazdaságává válhat, a védelmi költségvetése pedig máris a világ második legnagyobbja. Elmondta továbbá, hogy az észak-atlanti szövetség osztja Biden Oroszországgal kapcsolatos álláspontját.

A tervek szerint Biden is részt vesz a NATO-tagországok vezetőinek június 14-i brüsszeli találkozóján, amelyen a fő témák Stoltenberg tájékoztatása szerint Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás lesznek.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ezzel kapcsolatban azt mondta, Biden ki fogja emelni a NATO-tagállamok közös teherviselésének fontosságát is. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Moszkva „Washington elleni káros tevékenysége” folytatódik.

Biden a brüsszeli csúcstalálkozó után Genfbe utazik, ahol négyszemközti találkozót tart Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.