NATO-főtitkár: Kritikus szakaszhoz ért az orosz-ukrán háború

NATO-főtitkár: Kritikus szakaszhoz ért az orosz-ukrán háború

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Madridban 2022. június 28-án, miután Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. (MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Fotó: Kiko Huesca

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb területeken kezdődött fegyveres konfliktus ukrajnai területen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Jens Stoltenberg közölte, a NATO-országok támogatásának köszönhetően az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket.

Szavai szerint a háború okozta energiaválság, és az amiatt fellépő megélhetési költségek növekedése „próbára teszik” a Nyugat egységét és szolidaritását. Fontosnak nevezte, hogy a háború ezen következményei ne vezessenek az Ukrajna iránti elkötelezettség csökkenéséhez.

„Az árat, amit mi fizetünk, pénzben mérik. Az ukránok által fizetett ár életekben mérhető” – fogalmazott a NATO-főtitkár.

Fontos, hogy a szövetségesek ne hagyjanak fel az Ukrajnának nyújtott segítséggel, folytassák anyagi és katonai természetű támogatásukat, ugyanis – mint mondta – elhúzódó fegyveres konfliktusra kell felkészülni.

„Ha Oroszország abbahagyja a harcot, béke lesz. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, nem lesz többé független ukrán nemzet” – jelentette ki Stoltenberg. Ragaszkodni kell a jelenlegi irányhoz „Ukrajna és a magunk érdekében is” – tette hozzá.

Antony Blinken a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Egyesült Államok azt kívánja elérni, hogy Ukrajna „erős diplomáciai pozícióba” kerüljön, ha tárgyalásra kerülne sor Oroszországgal. Közölte: Washington viszont most semmi jelét nem látja annak, hogy Moszkva készen állna komolyan részt venni egy diplomáciai tárgyalásban Kijevvel. Amikor azonban eljön az idő, Ukrajnának a lehető legjobb helyzetben kell lennie erre – mondta.

Blinken dicsérte az elmúlt napok ukrán offenzíváit és az ország déli és keleti részén fekvő területek visszafoglalását. Szerinte ezek valódi eredmények, de „korai lenne megmondani, hogyan alakul a helyzet ezután”. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, nagy különbséget lát az ukrán és az orosz katonák harci moráljában. Miközben az ukránok a szabadságukért harcolnak, sok orosznak „fogalma sincs”, miért van Ukrajnában – mondta.

(MTI)