NATO-főtitkár: Oroszország 30 ezer katonát és fegyvereket küldött Fehéroroszországba

NATO-főtitkár: Oroszország 30 ezer katonát és fegyvereket küldött Fehéroroszországba

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-Oroszország Tanács ülése után a szervezet brüsszeli székházában 2022. január 12-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Oroszország jelentős létszámú csapatokat, mintegy 30 ezer katonát és modern fegyvereket küldött Fehéroroszországba az elmúlt napokban, ez Moszkva legnagyobb katonai művelete a szomszédos ország területén a hidegháború vége óta – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön, a macedón miniszterelnökkel, Dimitar Kovacsevszkivel tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

− Moszkva egyebek között Szu–35-ös nehézbombázó repülőgépeket, kettős képességű, rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat, SZ–400 Triumf légvédelmi rakétákat és különleges alakulatokat (Szpecnaz) is Belaruszba vezényelt, mindezt az orosz éves nukleáris hadgyakorlattal kombinálva – tette hozzá a főtitkár. Stoltenberg ismételten a feszültség csökkentésére szólította fel Oroszországot.

Mintegy 4500 amerikai katona van a lengyeleknél

Eközben kiderült az is: Lengyelország keleti részén fog állomásozni a csapaterősítés keretében az országba érkező újabb 1700 amerikai katona, ezt Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke jelentett be. Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök és az illetékes miniszterek szerda este a BBN székhelyén az orosz-ukrán konfliktusról és a lengyel-amerikai katonai együttműködésről tárgyaltak. A tanácskozást követően Soloch elmondta: az újabb amerikai katonák telepítésének technikai részleteiről még egyeztet a lengyel és az amerikai védelmi tárca, konkrét elhelyezésükről rövidesen tájékoztatást adnak.
– Az amerikai katonákat több, keleti határainkhoz közelebb eső helyszínre telepítik – tette hozzá.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdai sajtóértekezletén bejelentette: Washington átmeneti jelleggel mintegy 2000 katonát küld az Észak-Karolina állambeli Fort Bragg támaszpontról Lengyelországba és Németországba, ezenkívül a Németországban állomásozó úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát vezényel át Romániába.

Washington döntését üdvözölte szerda délután Andrzej Duda és Mateusz Morawiecki is. A lengyel kormányfő a Facebookon az „amerikai szolidaritás gesztusának és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló jelzésnek és figyelmeztetésnek” nevezte a katonai jelenlét növelését.
– Lengyelország kezdettől fogva felemelte szavát az agresszió és a terror Oroszországból érkező mindenfajta megnyilvánulása ellen, és az ügyet nemzetközi színtéren is folyamatosan felvetette –  hangsúlyozta Morawiecki.

Lengyelországban és a három balti országban 2016 óta állomásoznak állandó, rotációs jelleggel a NATO, ezen belül az Egyesült Államok csapatai. Varsó és Washington 2020 augusztusában arról állapodott meg, hogy legalább ezerrel, 5500-ra növelik az amerikai kontingens létszámát. A lengyel sajtó szerint jelenleg mintegy 4500 amerikai katona van Lengyelországban, általában az ország nyugati részében elhelyezett bázisokon. Amerikai katonák ezenkívül az északkelet-lengyelországi Elblagba és Orzyszba telepített többnemzetiségű NATO-alakulatokban is szolgálnak. Orzyszban mintegy 800 fős amerikai kontingens állomásozik, Elblagban pedig a NATO keleti szárnyán telepített nemzetközi zászlóaljak tevékenységét felügyelő északkeleti hadtestparancsnokságon dolgoznak amerikai tisztek.

(MTI)