Navalnij: Putyin adott utasítást a megmérgezésemre

Navalnij: Putyin adott utasítást a megmérgezésemre

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin államfő adott utasítást Alekszej Navalnij megmérgezésére – jelentette ki maga az ellenzéki politikus a Der Spiegel-nek adott interjújában, amelyről az MTI számolt be. Navalnij szerint az indíték az lehet, hogy megakadályozzák a belarusz válsághoz hasonló folyamatok beindulását.

Az ellenzéki politikus azt mondta, nem ajándékozza meg az elnököt azzal, hogy nem tér vissza Oroszországba. Elmondása szerint napról napra jobban van, szellemileg már olyan friss, mint előtte.

Navalnij úgy látja, a rendszer a túléléséért küzd, ennek a következményeit pedig most lehetett megtapasztalni. Szerinte egyébként ha nem Putyin rendelte meg a merényletet, akkor még sokkal rosszabb a helyzet, mert egy pohár új fejlesztésű novicsokkal meg lehet gyilkolni az összes utast egy nagyobb berlini metróállomáson. Ha a harci idegméreghez nemcsak három, Putyin által rendelt ember fér hozzá, hanem akár harminc, akkor az anyag globális fenyegetést jelent – mondta az ellenzéki politikus.

Úgy látja, a következő nagy feladat a 2021-es országos törvényhozási választás előkészítése, amihez össze kell fogni minden anti-autoriter erőt. Navalnij szerint Oroszország csak európai mintát követve fejlődhet.

Eközben a Kreml szóvivője csütörtökön arról beszélt újságíróknak: szerinte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Navalnijjal. Dmitrij Peszkov a Der Spiegel-interjú kapcsán kijelentette, a Putyinnal címzett efféle vádak szerinte abszolút alaptalanok és megengedhetetlenek.

„Navalnij szégyentelen és aljas. Putyin megmentette az életét. Ha azt, ami vele történt, nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz” – ezt már az orosz parlament alsóházának elnöke, Vjacseszlav Vologyin mondta. Ő is nyilvánvalónak tartja, hogy Navalnij együttműködik a nyugati szakszolgálatokkal és hatalmi szervekkel.