Navalnij újabb tíz év börtönt kaphat

Navalnij újabb tíz év börtönt kaphat

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alekszej Navalnij-t az orosz hatóságok egy Moszkvától 100 kilométerre keletre lévő város, Pokrov szigorúan őrzött börtönében állították kedden egy rögtönzött „bíróság” elé. A zárt ajtók mögött megtartott tárgyalást számos jogvédő szervezet kifogásolta, Navalnij szerint azért került sor erre a megoldásra, mert az orosz tisztviselők félnek attól, amit a tárgyaláson mondani fog. Az Amnesty International nevű jogvédő szervezet a meghallgatást színlelt tárgyalásként jellemezte.

A hatóságok azzal gyanúsítják az orosz ellenzéki politikust, hogy több mint 4,7 millió dollár értékű párttámogatást használt fel személyes célokra, ennek büntetési tétele akár 10 év börtön is lehet. További hat hónap börtön várhat rá amiatt, hogy egy korábbi meghallgatásán állítólag megsértette a bíróságot. Szakértők szerint tárgyalását nem véletlenül időzítették ezekre a napokra, amikor a világ az ukrán-orosz konfliktusra koncentrál, így ugyanis kevesebb figyelem jut Navalnijra. 

Szövetségesei azt kérték a kedden Moszkvában tárgyaló Olaf Scholz német kancellártól, emelje fel a szavát Navalnij védelmében, amikor Putyinnal tárgyal. Az AFP hírügynökség cikke megjegyzi, Angela Merkel, volt német kancellár tavalyi utolsó moszkvai útján is igyekezett eljárni az orosz ellenzéki politikus ügyében. 

Navalnijt 2020-ban augusztusában Oroszországban a tomszki repülőtér kávézójában a teájába kevert novicsokkal megmérgezték. A mérgezésbe majdnem belehalt, végül Berlinben mentették meg az életét, itt mutatták ki szervezetében az orosz fejlesztésű idegmérget is. Felépülése után a figyelmeztetések ellenére 2021 januárjában visszatért hazájába, ahol rögtön őrizetbe is vették. Jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti, ez az időtartam hosszabbodhat meg további 10 évvel, ha a börtönben felállított bíróság bűnösnek találja. Az Amnesty International szerint nyilvánvaló, hogy az orosz hatóságok azon vannak, Navalnij ne hagyhassa el egyhamar a börtönt. Az ellenzéki politikus egyébként a közelmúltban felkerült a terroristákat és szélsőségeseket felsoroló orosz listára.