Navalnijt oligarchák és hivatalnokok elleni gyűlöletkeltéssel vádolták meg

Navalnijt oligarchák és hivatalnokok elleni gyűlöletkeltéssel vádolták meg

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron a pokrovi börtönben megtartott fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szélsőséges egyesület létrehozásával vádolták meg Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, mondván, az egyesülete tevékenysége a tisztviselők és oligarchák elleni gyűlöletkeltésre irányult. Erről kedden jelent meg egy Navalnijnak tulajdonított bejegyzés a közösségi médiában. – Ma ismét idevágtázott a nyomozó, és hivatalosan ismertette a vádat ellenem egy új ügyben. Kiderült, hogy szélsőséges csoportot hoztam létre, hogy gyűlöletet szítsak a hivatalnokok és oligarchák ellen – szólt a bejegyzés.

A bebörtönzött politikus posztja szerint 15 év „megbízható stabil bunker” vár még rá, a csalás és bíróság megsértése címen már kiszabott kilenc év fegyházbüntetésén felül.

A News.ru hírportál megjegyezte, hogy az orosz büntető törvénykönyv vonatkozó bekezdése szerint a maximálisan kiszabható szabadságvesztés időtartama ezen vád alapján tíz év.

A moszkvai városi bíróság május 24-én helybenhagyta Navalnij kilencéves börtönbüntetését. Jelenleg Vlagyimir megyében, a 2. számú büntetőtelepen tölti büntetését. A tárgyalásán két esetet egyesítettek. Az első eljárást azon a címen indították ellene, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt, egyebek között az általa alapított – és Oroszországban betiltott – Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és munkatársai bankszámláján keresztül összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon csaknem 3,5 milliárd forintnyi) adományt, holott tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben (az úgynevezett Kirovlesz-ügyben) történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől. Ebből az összegből a vádirat szerint 356 millió rubelt (több mint 2,1 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el. Az ügynek négy adományozó a károsultja. A második ügyet egy békebírónak, egy ügyésznek és egy tanúnak az „igazságszolgáltatás tekintélyét sértő” sértegetése címén indították. Navalnij abban a perben tanúsított kifogásolt magatartást amelyben egy veterán rágalmazása címén tavaly februárban 850 ezer rubelre (több mint 5 millió forintra) megbírságolták.

(MTI)