Negatív lett Donald Trump vírustesztje

Negatív lett Donald Trump vírustesztje

Donald Trump amerikai elnök az Unió helyzetéről címmel tartja államfői évértékelő beszédét a törvényhozás, a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban 2020. február 4 én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök koronavírus-tesztje negatív lett – jelentette be a Fehér Ház szombaton este. A Stephanie Grisham szóvivő MTI által is idézett közleménye leszögezte: „Egy héttel azt követően, hogy a brazil küldöttséggel találkozott Mar-a-Lagóban, az elnök változatlanul tünetmentes. Napi kapcsolatban vagyok a CDC-vel (az atlantai járványügyi központtal), és a Fehér Ház koronavírus-munkacsoportjával.”

Trump – aki korábban még demokrata hoax-nak titulálta a koronavírus-fertőzést – a múlt hétvégén vendégül látta mar-a-lagói klubjában Jair Bolsonaro brazil elnököt. A szombat délelőtti, brit és ír utazási tilalmat bejelentő sajtókonferenciáján – amiről lapunk is beszámolt – jelezte, hogy szombatra virradóan elvégezték rajta a vírustesztet, és hogy testhőmérséklete „teljesen normális”.

A schengeni országok után Nagy-Britannia és Írország felé is beszüntet minden utazást az Egyesült Államok | Magyar Hang

A koronavírus-járvány koordinálásával megbízott Mike Pence alelnök kitért az elől a kérdés elől, hogy számíthatnak-e belföldi utazási korlátozásokra az amerikaiak.

Az elnök korábban többször is elmondta, hogy nem aggódik az esetleges fertőzés miatt, noha Bolsonaro kommunikációs igazgatójánál, Fabio Wajngartennél diagnosztizálták a betegséget, a brazil nagykövetnél pedig péntek este állapították meg a fertőzöttséget. Nestor Forster nagykövet Wajngarten fertőzöttségének diagnosztizálása után azonnal önkéntes karanténba vonult. Bolsonaro elnököt nem találták fertőzöttnek.

Közben Trump lánya, Ivanka önkéntes karanténba vonult, ahogy az a két amerikai politikus – Lindsey Graham dél-karolinai és Rick Scott floridai szenátor – is, aki részt vett a brazilokkal tartott találkozón. Trump nem követte a példájukat, sőt, csütörtökön még megbeszélést folytatott Leo Varadkar ír kormányfővel a Fehér Házban.

A Fehér Ház orvosa ezek után pénteken éjjel feljegyzésben közölte, hogy az elnök tünetmentes, és nincs szükség karanténba helyezésére.

A vírus Trump fejében - a hoaxtól a nemzeti szükségállapotig | Magyar Hang

Habár az amerikai elnök sem a tesztek eddigi alacsony számáért, sem pedig a Fehér Ház járványügyi részlegének két évvel ezelőtti bezárásáért nem vállalta a felelősséget, a pénteki bejelentés mégis azt mutatja, hogy nagy utat tett meg a vírus Donald Trump fejében az elmúlt hetekben.