Negyedik hullám: Izrael ismét szigoríthat

Negyedik hullám: Izrael ismét szigoríthat

Naftáli Benet izraeli miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről beszél Jeruzsálemben 2021. július 14-én (Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo)

Fotó: Maya Alleruzzo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben újabb szigorításokról tárgyalnak a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szűkebb kabinetben a delta-vírusmutáns okozta negyedik járványhullám fertőzöttjei számának drámai növekedése miatt – jelentette a helyi média kedden.

Ezen a napon – március óta először – meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma: 3818 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett több mint százezer teszttel, s ezzel a pozitív esetek aránya 3,78 százalékra nőtt – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján. A Maarív című újság internetes portálja szerint az új vírushordozók mintegy 40 százaléka 19 év alatti.

Jelentős mértékben, 419-re emelkedett a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma, akik közül 221-en súlyos betegnek számítanak, és 46-an lélegeztetőgépre szorulnak. A rohamosan növekvő számok miatt kedd este összeül a járvány ügyeivel foglalkozó „koronakabinet″, hogy újabb szigorításokról döntsön. A kormány újabb zárlat nélkül szeretné megfékezni a pandémiát, s ennek érdekében tovább szigorítják az eddigi járványügyi szabályokat.

Várhatóan kiterjesztik azon országok körét, melyek meglátogatása után mindenkinek, – az oltottaknak is – 7 napra házi karanténba kell vonulniuk. A „zöld címke” előírásai is keményebbek lesznek: ezentúl várhatóan már a 100 főnél kisebb létszámú rendezvények esetében, és a 12 évnél fiatalabb, még nem oltható gyermekek számára is kötelező lesz az oltási igazolvány vagy a gyógyultság igazolása, s ezek hiányában csak friss negatív teszttel lehet belépni a tömeges rendezvényekre. A járványügyi szakemberek többek között javasolják, hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést mind a zárt helyeken, mind a szabad ég alatt, ahol több mint 20 ember van együtt.

Nicán Horovic egészségügyi miniszter kedd reggel, a Síba kórházban tett látogatásán bejelentette, hogy ki fogják terjeszteni a maszkviselés kötelezettségét, erősítik a szabályok betartásának ellenőrzését és az oltási kampányt a járvány visszaszorítása érdekében. – Szeretnénk elérni, hogy naponta 150 ezer vakcinát adjanak be a harmadik dózisból – mondta a kórházban Horovic a Ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja szerint.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 790 758-at (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,27 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a sokkal fertőzőbb delta-vírusváltozat okozta járvány megfékezésére. Az oltás harmadik, erősítő adagját már 102 ezer, 60 évesnél idősebb izraeli vette fel. A pandémia megjelenése óta 881 282 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A Covid–19-betegségben tavaly február óta 6492-en haltak meg Izraelben.

(MTI)