Négyszáz magánrepülővel érkeztek a világ vezetői a klímacsúcsra

Négyszáz magánrepülővel érkeztek a világ vezetői a klímacsúcsra

Képünk illusztráció (Forrás: Timothy Newman / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy négyszáz magánrepülővel érkezett a skóciai Glasgow-ba, a napokban zajló COP26 klímacsúcsra a világ számos vezetője, valamint üzletemberek és személyzetük – tudta meg a Daily Record. Légiközlekedési forrásokra hivatkozva a lap azt írja, az amerikai, a kanadai, a francia, a német, az indiai, az izraeli és a japán vezetők is magángéppel utaztak, sokan egyenesen a G20-as konferenciáról, Rómából. Jeff Bezos, az Amazon alapítója például 65 millió dollár értékű Gulfsteam repülőjével érkezett.

A Daily Record által megszólított környezetvédők szerint a jelenlévők többsége, különösen az európai résztvevők magánrepülőzése minden gond nélkül kiváltható lett volna menetrendszerinti járatok igénybevételével. Számításaik szerint egy átlagos magángép két tonna szén-dioxidot bocsát ki óránként és ezzel utasonként 5-14-szer szennyezőbbek mint a kereskedelmi gépek, illetve 50-szer károsabbak a környezetre, mint a vasút. A Sunday Mail számításai szerint a környezetvédelmi csúcsra érkező vezetők magángépezéseikkel több szén-dioxidot juttattak a légkörbe, mint 1600 skót lakos egy teljes év alatt.

A COP26 klímakonferencia célja a globális felmelegedés elleni küzdelem, a klímakatasztrófa elkerülése. A felmelegedés egyik okaként szokás említeni a légi közlekedést, amely jelentős szén-dioxid kibocsátásával nagy terhet ró a légkörre.