Negyvenöt orosz diplomatát készül kitiltani Lengyelország

Negyvenöt orosz diplomatát készül kitiltani Lengyelország

Fotó: Unsplash/Nemesia Production

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenöt orosz diplomatát tervez kitiltani Lengyelország, kémkedéssel vádolva őket. A döntésről az ország biztonsági-kémelhárítási szervezete, az ABW számolt be. Stanislaw Zaryn szóvivő elmondása szerint a listát továbbították a lengyel külügyminisztériumnak, kérve az érintett személyek lengyel földről való kitiltását. Ezzel párhuzamosan az orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba. A RIA Novosztyi szerint Oroszország kész a válaszlépésekre, amennyiben diplomatáit valóban kitiltják Lengyelországból.

Az ABW által kedden a külügyminisztériumnak továbbított listán szereplő, diplomáciai státuszt élvező személyek valójában Lengyelország, valamint partnerei ellen folytatnak hírszerzési tevékenységet – mondta el Zaryn. A kiutasítandó diplomaták az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatának a tisztjei, illetve olyan személyek, akik együttműködtek velük – tette hozzá a szóvivő. Aláhúzta: a szóban forgó diplomaták cselekedetei összeegyeztethetetlenek a lengyel joggal, valamint a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel is.

A lengyel kormányfői hivatal honlapján elérhető közlemény szerint a kiutasítási javaslatot az ABW Oroszországnak a Lengyelország, valamint szövetségesei iránti politikájával indokolta meg, és figyelembe vette az Ukrajnával szembeni orosz agressziót is. Az azonosított orosz titkosszolgálati tisztek egyikét akkor leplezték le, amikor egy lengyel állampolgár ügyében folytattak nyomozást – áll a közleményben. A március 17-én őrizetbe vett, majd az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) javára folytatott kémkedés gyanúja miatt három hónapos előzetes letartóztatásba helyezett lengyel férfiról Zaryn a sajtóértekezletén elmondta: az illető a varsói anyakönyvi hivatalnál dolgozott.  

A szóvivő aláhúzta: tekintettel a gyanúsított számára a munkavégzése során elérhető iratok jellegére, az ő együttműködése az orosz titkosszolgálattal reális veszélyt jelentett Lengyelország biztonságára. A „különféle diplomáciai státuszú” orosz állampolgárok kiutasítását megerősítette szerda déli sajtóértekezletén Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő. Közölte: a diplomatáknak öt napon belül kell elhagyniuk Lengyelország területét, egy kiutasított férfinak pedig 48 órán belül kell távoznia. A varsói orosz nagykövetség személyzeti állománya „jelentős csökkentéséről” szóló döntést a szövetségesekkel egyeztetve hozták meg – tette hozzá Jasina.

Mindeközben Belarusz is felszólított egyes ukrán diplomatákat, hogy hagyják el az országot. Az Oroszországgal szövetséges állam továbbá bezárni készül a Bresztben található, a lengyel és az ukrán határhoz közeli ukrán konzulátust. Minderről a belarusz állami hírügynökség, a Belta számolt be. 

A háborúról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja!