Néhány nap alatt megduplázódhatott a halottak száma a kanadai hőhullám alatt

Néhány nap alatt megduplázódhatott a halottak száma a kanadai hőhullám alatt

Strandolók a kanadai Chestermere-ben 2021. június 29-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jeff McIntosh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brit Columbiában napok óta 40 fok feletti forróság tombol, és ez kihat az emberek egészségi állapotára is.

„Sziginifikánsan emelkedett” Brit Columbiában az elhunytak száma, adott hírt róla a Washington Post. Összesen 233 elhunytat jelentettek előző péntektől hétfőig, ami a szokásos szám közel kétszerese. Egészen biztosan összefüggésben van az emberi szervezet tűréshatárát próbára tevő, napok óta tartó, egymás után kétszer is hőmérsékleti rekordot döntő forróság az elhalálozások számával.

Lisa Lapointe, a provincia fő halottkéme közleményt adott ki, mely szerint: „Szignifikánsan emelkedett a bejelentett halálesetek száma a hőhullám előző heti beállta óta, azaz a szokatlan forróság gyaníthatóan hozzájárult az esetek számának növekedéséhez. Az állami halottkémek egy négynapos időszakban átlagosan 130 esetet szoktak rögzíteni, ám június 25-e és 28-a között összesen 233 haláleset volt jelentve. Ez a szám várhatóan még emelkedni fog, ahogy az adatok frissülnek […] a halottkémek minden esetben meg fogják állapítani a halál kiváltó okát, és hogy vajon a hőségnek szerepe volt-e az elhalálozásban.”

Adrian Dix, a provincia egészségügyi minisztere szerint a segélyszolgálatokhoz összesen 1975 segélyhívás érkezett be, ezek közül számos hirtelen, minden előzmény nélküli halálesethez történő riasztás volt. Vancouverben, a provincia legnagyobb városában az elmúlt négynapos időszakban 65 ilyen eset történt, míg egy átlagos nagyon mindössze 3-4 ilyen eset van. Az elhunytak többsége idős ember.

A hőhullámok és az ebből fakadó elhalálozások száma között van összefüggés, a 2003-as európai hőhullám 70 000 halálesetért volt felelős.

Nem csak Kanadában, de az egész észak-amerikai nyugati parton hatalmas forróság tombol több napja már. Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordértékek.

Mivel a hőhullám szárazsággal is együtt jár, a hatóságok tűzgyújtási tilalmat is elrendeltek, ám ennek ellenére vadtüzek több helyen is kialakultak, így a hatóságoknak Brit Columbiában több helyütt is kénytelenek voltak evakuálni több közösséget is.

A tudósok szerint egyértelműen a globális klímaváltozás áll az események hátterében.

Címkék: Kanada, hőség, hőhullám