Nehéz szülni a „halál évében” Romániában

Nehéz szülni a „halál évében” Romániában

Sürgősségi kórház Bukarestben. A legtöbb helyen az utolsó pillanatban dől el, hova viszik szülni a vajúdó nőket (Fotó: Averaul.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó, nagy terjedelmű írást közölt a Scena9.ro oldalon egy szülni készülő román kolléganő, Luiza Vasiliu arról, hogy a koronavírus-járvány idején mennyire ellehetetlenült a terhes nők helyzete Romániában.

Február hónapban még gond nélkül jött a világra 11 424 újszülött Romániában, de aztán márciusban megérkezett a járvány, és a terhes nők nagy része – akiknek az áldott állapot utolsó szakaszában leginkább nyugalomra, biztonságra, támogatásra és megfelelő egészségügyi ellátásra volna szükségük – hirtelen kórház és orvos nélkül maradtak. Luiza a terhesség 37. hetében azzal szembesült, hogy a kórházat, ahol életet szeretett volna adni gyermekének, bezárták a járvány miatt – az észak-romániai nagyváros, Suceava (magyar nevén Szucsáva) hirtelen szülészet nélkül maradt, miután a megyei kórházban több mint háromszáz orvos, ápoló és más egészségügyi személyzet fertőződött meg koronavírussal, a többi pedig karanténba került. 

Egyébként Romániában – hasonlóan Magyarországhoz – március 24-én megszűnt az egészségügyi intézményekben minden olyan kivizsgálás és ellátás, amely nem életfontosságú, és ugyan a terhes nőkkel továbbra is kellene foglalkozni, az állami kórházak ezt a rendelkezést nem tartják be.

Így a várandós nőknek nem maradt más, mint magánintézményekben elvégeztetni a különféle vizsgálatokat – persze ha éppen olyan városban laknak, ahol vannak ilyen intézmények, és van pénzük kifizetni a cehhet. Suceaván, a karantén alatt lévő településen már nincs hol, mert a magánklinikák is bezártak. A legközelebbi városban, Radauti-ban túlzsúfolt lett a szülészet, az orvosok kifogytak a szükséges felszerelésből.

Egy teljes román város karantén alatt | Magyar Hang

Ami a Suceavával történt és történik, az hasonlatos az öt évvel ezelőtti bukaresti diszkótűzhöz – írja a Libertatea napilap.

Luiza példája nem egyedi az országban. Bukarestben például kijelölték a Bucur nevű kórházat, hogy oda mehetnek a vírusfertőzött anyák szülni. Pár nap múlva megváltoztatták a döntést: az ország legnagyobb szülészete, a Filantropia lett a Covid-19 betegeké. Az orvosok tiltakoztak, a nők petíciót írtak, hiába. Aztán megjelent a hivatalos közlöny, benne a Covid-19 ellátásra kötelezett kórházakkal. A Bucur volt rajta, a Filantropia nem. Közben az is kiderült: a román fertőzöttek csaknem húsz százaléka az egészségügyben dolgozik. Nem kevés ember, péntek délben már csaknem 5 500 fertőzöttet tartottak nyilván Romániában. 

Temesváron például az egyik szülészetet kizárólag koronavírusos fertőzötteknek tartanak fenn, a másik pedig karanténba került, miután öt ápoló bizonyult pozitívnak. Egy másikban összesen tizenhárom orvos és ápoló, 11 bába és egy terhes nő lett vírushordozó. Tíz újszülöttet is pozitívnak találtak, miközben az édesanyjuk tesztje negatív lett, és az már a csodával határos, hogy a megismételt teszt végül csak öt csecsemőnél mutatta ki a koronavírus jelenlétét. Azok az anyák, akiket a szülészetek bezárása miatt az állam magánklinikára küldött szülni, 2000 eurós számlát kaptak végül. Kommunikációs hiba történt, mondta utólag a klinika. 

Irina Poipescu, a romániai független bábák szövetségének vezetője megpróbál megoldás találni a magukra hagyott szucsávai nők szülésére – toborzásba kezdett, hogy több bábával együtt Moldovába menjenek segíteni. Szerintük egy ideiglenes szülészetet kellene felállítani valahol olasz, spanyol vagy angol mintára, hiszen a bezárt nagy intézményben korábban napi húsz szülés is volt. Eközben a terhes nők egyre kétségbeesetten próbálnak szülészetet találni – különféle Facebook-csoportokban adnak tippeket egymásnak, hogy mit tegyenek, mert a gyerekek nem várnak – ha elindul a szülés, valahova menni kell.

Már több mint százezer életet követelt a járvány | Magyar Hang

Az Egyesült Államokban sok helyen már nem bírják a temetéseket.

A terhes nők úgy érzik, az állam teljesen magukra hagyta őket – most minden figyelmet és energiát a koronavírus köt le. Nem kapnak információt arról, mi várható velük, ha eljön az óra. Az apák már nem lehetnek jelen a szüléskor, sőt még utólag sem láthatják őket, csak akkor, ha az anya és a csecsemő elhagyja a kórházat. Sőt, ha az anyánál a vírusfertőzés gyanúja merül fel, akkor ő sem veheti a kezébe a gyerekét, még akkor sem, ha ez súlyos következményekkel járhat az anya és a gyerek mentális egészségére is.

Romániában sok nő úgy tervezte, hogy 2020-ra vállal gyereket, mert az a hiedelem szerint egy jó év. Ehhez képest a „halál éve” lesz, és nekik pont ekkor kell a világra hozniuk egy új életet. „A nők jogait felfüggesztették a rendkívüli állapot miatt” – fogalmazta meg Luiza. A terhesség utolsó szakaszában kifejezetten nem tesz jót a stressz és az idegesség, de most ebben és teljes bizonytalanságban telnek a napjaik. Úgy érzik, mindenki elfelejtette őket, és ebben a világnak nincs helye a világra hozandó gyereküknek.