Nem csitul a mariupoli acélmű tüzérségi támadása

Nem csitul a mariupoli acélmű tüzérségi támadása

Háború Ukrajnában (fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóüzenetében azt mondta, hogy Oroszország ígéretei ellenére továbbra is folyamatosan lövik a mariupoli Azovsztal acélműveket, ahol az utolsó harcoló ukrán védők barikádozták el magukat. A gyárban nők, gyerekek és más polgári személyek is tartózkodnak, akik egy felcser szerint „hatalmas szenvedés közepette halnak meg”. Zelenszkij szerint a civilek evakuálásának folytatódnia kell. „Csak képzeljék el a poklot: több mint két hónap folyamatos tüzérségi támadás, bombázás, állandó halál mindenütt” – mondta Zelenszkij.

Bizonyos intenzitású evakuációra sor került csütörtökön az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt szervezésében, és péntekre újabb kört terveznek. Eddig három evakuációs körben majdnem 500 ember sikerült kihozni a háború kezdete óta ostromlott városból, ahol alig maradt ivóvíz, élelem, illetve orvosi segítség.

A Varsóban tartózkodó Olaf Scholz német kancellár eközben bejelentette, hogy újabb 130 millió eurós humanitárius segélyt küldenek Ukrajnának, ami „megerősíti majd védelmi képességeiket az orosz támadásokkal szemben”. Emellett 147 millió eurós fejlesztési segélyt is adnak Ukrajnának.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az orosz erők bizonyos, csekély mértékű előrehaladást értek el a Dombasz régió északi részén, de ez a Pentagon szerint elmarad attól, amire az oroszok számítottak, hiszen az ukránok továbbra is keményen védekeznek.

Címkék: ukrajnai háború