Nem elég a koronavírus, terjed a feketegomba-fertőzés is Indiában

Nem elég a koronavírus, terjed a feketegomba-fertőzés is Indiában

Az új koronavírus előidézte betegségben, a Covid-19-ben meghalt emberek holttestét égetik el Karnataka indiai állam székhelye, Bengaluru egyik külvárosi tömeges hamvasztóhelyén 2021. május 12-én. MTI/AP/Aidzsaz Rahi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus legújabb hulláma már túl van a tetőzésen Indiában, noha szombaton még mindig több mint 240 ezer új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek föl, és a halálos áldozatok száma a hivatalos adatok szerint is is elérte a 300 ezer főt. Ugyanakkor egy új, egyébként ritka, de sok esetben halált okozó penészgomba-fertőzés kezdi szedni az áldozatait: a feketegombaként emlegetett fertőzés elsősorban a legyengült immunrendszerűeket támadja meg.

A gyomrot és a bélrendszert, vagy a tüdőt megtámadó fertőzés a beteg agyáig is eljuthat, és sok esetben csak az egyik szem sebészi úton való eltávolításával lehet megállítani a fertőzést.

A gombás fertőzéses esetek gyakoribbá válásáról már két hete beszámoltak indiai orvosok, írja az MTI. Sadananda Gowda, az indiai szövetségi kormány egészségügyi minisztere szombaton arról tájékoztatott, hogy eddig csaknem 9 ezer ilyen gombás fertőzést jegyeztek fel Indiában, és az esetszám növekedése miatt hiánycikk a gombás fertőzés kezelésére használt gyógyszer, az Amphotericin B. 

A helyi média szerint már legalább 250 halálos áldozata van a gombás fertőzésnek Indiában, de hivatalos adat erről nem áll rendelkezésre.

Korábban évente néhány mukormikózisos esettel találkoztunk, a mostani helyzet ijesztő – mondta Ambrish Mithal, a Max Healthcare magánkórház gasztroenteorológia és diabétesz osztályának vezetője.

Az indiai szövetségi egészségügyi minisztérium csütörtökön javasolta az államoknak, hogy minősítsék járvánnyá a gombás fertőzés okozta betegséget azért, hogy minden orvosnak kötelező legyen jelentenie, ha ilyen esettel találkozik.

Narendra Modi kormányfő pénteken a koronavírus utáni új kihívásnak nevezte a betegséget.