Nem érkezik több gáz a Jamal-vezetéken

Nem érkezik több gáz a Jamal-vezetéken

Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook) Képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz állami energiavállalat, a Gazprom nem szállít több gázt a Jaml-vezetéken Lengyelországba, illetve Lengyelországon keresztül.

A cég közleménye szerint a külföldi energiacégek elleni orosz szankciók következménye a szállítási stop, köztük van a Szibériától Németországig tartó Jamal-vezeték lengyel üzemeltetője is, akivel a szankciók értelmében a Gazprom a továbbiakban nem üzletelhet.

Az orosz gáz nagy része nem ezen a vezetéken, hanem Ukrajnán és a Balti-tenger alatt futó Északi áramlat 1 vezetéken keresztül érkezik Európába.

A német gázhálózatot felügyelő hatóság, a Bundesnetzaentur közleménye szerint a Lengyelország ellen irányuló gázszállítási stop alig érinti Németországot, mert az innen érkező gáz nagy részét Lengyelország használja fel. Ugyanakkor az Ukrajnán át Németországba ékező gázszállítmányok is akadoznak, kedd óta a felére csökkent a szállított mennnyiség.

A német szövetségi kormány szerint a helyzet kezelhető, nincs szükség rendkívüli intézkedésekre – erről a gazdasági miniszter, Robert Habeck beszélt Berlinben. Jelenleg napi körülbelül tíz millió köbméterrel kevesebb gáz érkezik Oroszországból, ez azonban a miniszter szerint kompenzálható menniyég. Habeck (Zöldek) azt vetette Oroszország szemére, hogy fegyverként használja az energiát. A Wirtschaftswoche gazdasági lapnak Robert Habeck azt is elmondta: Németország kibírna egy orosz gázbojkottot jövő télen.