Nem járhat iskolába, aki nem tesztel vagy hord maszkot Bécsben

Nem járhat iskolába, aki nem tesztel vagy hord maszkot Bécsben

Gimnáziumi osztálytársak köszöntik egymást a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

240 ezer gyerek számára kezdődött meg az iskola hétfőn Bécsben, nem is akármilyen körülmények között. Az intézményekbe való belépés ugyanis rendszeres teszteléshez, vagy maszkhordáshoz kötött. Aki egyikre sem hajlandó, nem járhat iskolába, de az otthoni tanuláshoz sem kap segítséget – tudatta közleményben Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

Az osztrák fővárosban is megkezdődött az újabb rendhagyó iskolai tanév. Az iskolába való belépéshez kötelező a gyerekek rendszeres koronavírus elleni tesztelése, aminek viszont nem minden szülő örül. A teszteket maszkviseléssel lehet kiváltani, amelyet órán is hordani kell. Amelyik család egyiket sem szeretné, ott tájékoztatják a szülőket a következményekről: a gyerek nem járhat iskolába, ráadásul nem kap oktatási anyagot és segítséget sem az otthoni tanuláshoz, erről magának kell gondoskodnia. Az előző tanévben 5 ezer gyerek tanult így otthonról.

A szabályok alól a tanárok sem képeznek kivételt, aki nem teszteli magát, vagy nem hord maszkot, nem taníthat tovább, hosszútávú vonakodás esetén pedig szolgálati jogviszonyát is felfüggesztik. Négy tanár járt így az előző iskolaévben. Szülők és külsős dolgozók csak oltva, tesztelve, vagy a koronavírusból való felgyógyulásukat igazoló dokumentummal léphetnek be az iskola területére.

Az iskolákban a tanév első három hetében az úgynevezett „biztonsági szakasz” van érvényben. Ezalatt minden gyereket heti háromszor tesztelni kell – függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva. A tesztelés történhet iskolán kívül, például otthoni gargalizálós teszttel, gyógyszertárban, vagy tesztutcában is. PCR-tesztet az iskolákban hétfőn és szerdán végeznek, a közbenső időben orrból vett mintán alapuló gyorstesztet lehet csináltatni. Hogy a biztonsági szakasz után milyen szabályok lesznek érvényben, az akkori kockázati szint dönti majd el, de arra készülnek, hogy a jelenlegi szabályokat továbbra is fenn kell majd tartani. Heinz Fassmann oktatási miniszter indoklása szerint a biztonsági szakaszra azért van szükség, hogy a külföldi nyaralásból hazatérő gyermekek, illetve pedagógusok behurcolják a vírust az iskolákba.

A biztonsági szakaszban a tesztelés mellett kötelező maszkot viselni a tantermen kívül. Az erre vonatkozó szabályokat ezután szintén a mindenkori járványhelyzet függvényében alkotják meg. Ha a kockázat alacsony lesz, nem kell majd maszkot hordani, rossz járványügyi mutatók mellett viszont osztálytermen belül is kötelező lesz a maszk, ráadásul a 14 év felettieknek FFP2-est kell hordaniuk. Az oltás megléte itt sem mérvadó. A miniszter erről azt mondta: a szűrővizsgálatok addig működnek majd önkéntes alapon, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad. A tárcavezető közölte azt is, hogy ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 200 közé emelkedik, akkor mindenkinek kötelező lesz a kültéri maszkviselés, és heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be. Ennél magasabb értékek esetén a felsőtagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni.

Az iskolai zenei- és sportfoglalkozásokat jelenleg meg lehet tartani, de közepes kockázati helyzet mellett az ének- és fúvóspróbákat lehetőség szerint szabadtéri helyszínre kell áthelyezni. Amennyiben ez nem lehetséges, olyan teremben kell lenni, ahol be lehet tartani a két méter távolságot. Sport esetében ez egy méter kell, hogy legyen. Ha a járványhelyzet magas kockázatú lenne, már csakis szabadban lehet majd fúvós hangszereken játszani, az egyéb szabadidős foglalkozások, például könyvklubok pedig elmaradnak.

Az MTI arról is beszámolt: Bécsen kívül Alsó-Ausztriában és Burgenlandban kezdődött meg a tanév, összesen 490 ezer gyereknek. Heinz Fassmann oktatási miniszter ez alkalomból egy bécsi általános iskola tanévnyitóján azt mondta, a tárca által kidolgozott biztonsági terv remélhetőleg elegendő garancia lesz arra, hogy elkerüljék az iskolabezárásokat, és hosszú távon biztosítsák a jelenléti oktatást. A miniszter újfent felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás fontosságára. Hangsúlyozta, az oltás felvétele továbbra sem kötelező Ausztriában, ugyanakkor hozzátette, hogy felvilágosító kampánnyal igyekeznek meggyőzni a 12 éven felüli gyerekeket és szüleiket az oltás adta védettség előnyeiről. Országszerte további hat tartományban mintegy 650 ezer gyerek még egy hétig élvezheti a nyári szünetet, de jövő hétfőn mindenütt megkezdődik a tanítás, és az iskolák ott is azonos szabályokkal nyitják meg majd kapuikat.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1 429 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 697 510 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 579, az intenzív kezelésre szorulók 170-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon nyolcan haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 801-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 669 622.

Ausztriában az átoltottság hasonló, mint Magyarországon, ahol jelenleg kicsivel 60 százalék feletti azok aránya, akik kaptak legalább egy koronavírus elleni oltást, Ausztriában kevéssel 61 százalék felett van ugyanez az arány.