Nem jelent meg a külügyminisztériumban a román nagykövet

Nem jelent meg a külügyminisztériumban a román nagykövet

Úzvölgye, 2019. június 6. Az úzvölgyi katonatemetõbe erõszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetõben ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát. MTI/Veres Nándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kérették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a nagykövet bekéretésének az volt az oka, hogy csütörtök este román szélsőségesek berontottak az úzvölgyi első világháborús katonatemetőbe, ahol korábban román parcellát alakítottak ki. Ennek ortodox szertartás szerinti felszentelését igyekeztek helyi magyarok megakadályozni a sírkert köré vont élőlánccal, ám a helyzet dulakodásig fajult, a román rendőrség pedig érdemben nem tett semmit.

Az államtitkár az MTI közlése szerint hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. – Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá, megjegyezve: most felmerül a kérdés, hogyan tovább, megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett.

Megjegyezte azt is, hogy a román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat. Hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak. Mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.
 

Az államtitkár megfogalmazása szerint Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a "gyalázatos esetet" és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.