Nem kötelezhetik a gyerekeket arra, hogy találkozzanak a nagyszüleikkel

Nem kötelezhetik a gyerekeket arra, hogy találkozzanak a nagyszüleikkel

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszországban minden 12. életévét betöltött, döntésképes gyermek határozhat arról, hogy akarja-e látni a nagyszüleit, vagy sem, írja a The Guardian.

A legfelső bíróság ítélete a szülők és nagyszülők között fennálló, évek óta húzódó milánói per kapcsán született, mely során 2019-ben a nagyszülőknek sikerült meggyőzniük a bíróságot láthatási jogukról. Ekkor a szülőket ara figyelmeztették, hogy a gyermekeknél pszichés zavarok is kialakulhatnak, ha nem láthatják a rokonaikat. 

A szülők ezt követően fordultak a legfelső bírósághoz az ítélet hatályon kívül helyezéséért. Azzal érveltek, hogy a gyerekek családi konfliktusok miatt nem lelik örömüket a felmenőkkel való találkozásaikban.

Bár a 2006 óta érvényben lévő olasz családtörvény értelmében a nagyszülőknek joguk van ahhoz, hogy bírósághoz forduljanak, ha a szülők megtagadják tőlük az unokáikat. A mostani ítélet viszont kimondta, hogy a kiskorúak érdekei prioritást élveznek a nagyszülőkével szemben.

Címkék: gyerek, per, nagyszülő