Nem maradnak otthon az emberek, Amerikában és Nagy-Britanniában is a legrosszabbra készül a hatóság

Nem maradnak otthon az emberek, Amerikában és Nagy-Britanniában is a legrosszabbra készül a hatóság

Az új koronavírus járványa miatt védőmaszkban várakoznak vásárlók egy New York-i élelmiszerüzlet előtt New Yorkban 2020. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azt akarom, hogy Amerika megértse, az előttünk álló héten nagyon rosszra fordulnak a dolgok – fogalmazott Jerome Adams altengernagy, tiszti főorvos az NBC News műsorában. Elmondta, a vírus folyamatosan terjed, mert az emberek nem tartják be a szigorú szabályozást, és elmennek otthonról, így gyorsítva fel a járványt. Kaliforniában és Floridában tömegek lepték el a tengerpartokat, a fővárosban pedig a cseresznyefa-virágzás vonzott rengeteg embert a National Mall nemzeti parkba.

– Mindenkinek úgy kell viselkednie, mintha már elkapta volna a fertőzést – hangsúlyozta Adams. – Elsősorban úgy lehet megállítani a járványt, ha elkerüljük, hogy az emberek megfertőződjenek – tette hozzá. A tiszti főorvos a lakosságnak címzett üzenete mellett a kórházakhoz is szólt, arra kérve az intézményeket, hogy csak a legszükségesebb beavatkozásokat végezzék el, tovább csökkentve a fertőzés lehetőségét.

Washington állam is katasztrófa sújtotta terület lett | Magyar Hang

Az Egyesült Államokban drasztikusan megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Tíz nappal ezelőtt összesen alig több mint kétezer beteget regisztráltak, vasárnapra már csaknem 34 ezren produkáltak pozitív tesztet, és 419-en hunytak el a betegség következtében. New York államban a legsúlyosabb a helyzet, a fertőzöttek fele ott él, és immár rengeteg egészségügyi és rendvédelmi dolgozó is elkapta a vírust.

– Mintha magunkra hagytak volna – fogalmazott Bill de Blasio, New York város polgármestere. – Az államtól semmilyen segítséget nem kaptunk eddig – tette hozzá. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója figyelmeztetett, ha nem történik változás, akár 20 millió ember, az állam 80 százaléka megfertőződhet.

Donald Trump amerikai elnököt egyre több kritika éri a járvány kezelése miatt. Több tudós, így a járványos gyermekbénulás egyik megfékezője, Larry Brilliant epidemiológus is arról beszélt, az elnök felelőtlenül viselkedett a vírus felbukkanásakor, álhírnek, a demokraták trükkjének nevezte többször is a járványt, és sokan a mai napig így állnak hozzá a dologhoz.

Koronavírus: senki sem tudja, hányan vannak a tünetmentes hordozók | Magyar Hang

Nagy Britanniában is hasonló gondokkal küzdenek a hatóságok. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC műsorában kelt ki a felelőtlen emberek ellen, akik önző módon veszélybe sodorják mások életét. A miniszter a jelenleginél jóval szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba, amennyiben a lakosság továbbra sem tartja be a szabályokat, és elhagyja a lakását. – Fejezzék be ezt, mert ha nem, a kormánynak kell lépnie az ügyben – fogalmazott.

Hancock szerint a lehető legtisztességtelenebb dolog a jelenlegi helyzetben összejöveteleket tartani, hiszen azzal csak a vírus terjedését gyorsítják, és még nehezebb helyzetbe hozzák az egészségügyet. Hangsúlyozta, az önzés életekbe kerülhet, és jelentősen elnyújtja a járványt.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap figyelmeztetett, ha nem tartják be az előírásokat az emberek, hamarosan az olaszországihoz hasonló helyzetben találhatják magukat. A szigorítások azonban egyelőre elmaradtak. Az országban az elmúlt tíz napban az ötszörösére emelkedett a fertőzöttek száma. Már közel hatezer beteget regisztráltak, és csaknem 300-an hunytak el a fertőzés következtében.