Nem meri leadni a BBC Attenborough sorozatának egyik epizódját

Nem meri leadni a BBC Attenborough sorozatának egyik epizódját

Forrás: Netflix

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sugározza a BBC David Attenborough sorozatának (Wild Isles) egy részét, elmondása szerint azért, mert tart a tory politikusok és a jobboldali sajtó reakciójától – számolt be róla a The Guardian. A vasárnap induló sorozat a brit természeti világról szól, az epizód pedig a természet pusztításáról, de ennél sokkal több még nem tudható a tartalmáról. Mindenesetre több BBC-s műsorkészítő és belső munkatárs is felháborodott a döntésen, azt állítva, hogy a cég ezzel meghajolt a lobbicsoportok nyomása előtt. Nemrég egy másik műsorszolgáltatót, Gary Linekert érte kritika konzervatív miniszterek részéről azért, mert bírálta a kormány bevándorlási törvényét.

Az Attenborough által narrált sorozatból öt részt terveznek leadni főműsoridőben a BBC One csatornán, míg a hatodikat csak a BBC iPlayer szolgáltatásán tervezik elérhetővé tenni. A csatornától többen is azt mondták a Guardian-nek, a döntés azért született, hogy ezzel elkerüljék a jobboldali támadásokat. Az epizódban ugyanis elhangzik néhány példa arra, hogyan lehet a vadont helyreállítani, a megműveletlen természetet újra valósággá tenni. Az elképzelést ugyanakkor hevesen vitatják egyes jobboldali körök.

A Telegraph is kritizálta többek között a BBC-t, amiért elkészítette a sorozatot, és ahhoz pénzt vett fel a WWF és az RSPB szervezetektől. Az utóbbiakat korábban a vélt politikai lobbitevékenységük miatt érték kritikák. A BBC munkatársai szerint a mezőgazdaságban és a játékiparban dolgozó szervezetek is zokon vennék, ami a műsorban szerepel, ezért is dönthetett a csatorna az epizód eltávolításáról. A Telegraph azt írta, a BBC már nem engedheti meg, hogy egymaga finanszírozzon hasonló műsorokat, ezért is szállt be a két szervezet, amelyet a kormányzat azzal vádolt, hogy politikai kampánytevékenységet folytat. 

A műsort készítő Laura Howard ugyanakkor azt mondta, szerinte nem igaz, hogy az epizódnak túlzott politikai üzenete lenne. Szerinte a műsorban valójában csak tényeket mondanak a természeti világ pusztulásáról. Az epizódban érintik, hogyan ártottak a készítők szerint egyes mezőgazdasági gyakorlatok a természetes élővilágnak. Mindenesetre Howard abban bízik, hogy a fiatalokat így is sikerül elérniük, miután ők eleve inkább követik már az internetes tartalmakat, mintsem a televíziót.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.