Nem működött a vészfék az Olaszországban lezuhant felvonókabinnál

Nem működött a vészfék az Olaszországban lezuhant felvonókabinnál

A lezuhant felvonókabin az észak-olaszországi Maggiore-tó közelében 2021. május 23-án (Forrás: Paolo Pongiluppi/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Automatikusan működnie kellett volna egy fékezőrendszernek annál a felvonókabinnál is, amelyik vasárnap lezuhant Észak-Olaszországban, és ezzel 14 ember halálát okozta – idézte a Corriera della Sera cikkét a Telex. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a baleset a Lago Maggiore tónál, Stresa közelében történt. A kabin már az utolsó pilonon is túl jár, amikor az egyik drótkötél elszakadt, a kabin pedig a mélybe zuhant.

Az olasz lap cikke szerint a kabin már a végállomás közelében járt, amikor a vontatókábel elszakadt, a kabin pedig visszafelé kezdett csúszni az utolsó pilon felé. Ilyen esetekben be kéne indulni a vészféknek, amelyik képes stabilan megtartani a kabint, míg nem érkezik a mentés, de ebben az esetben ez nem történt meg. A kabin a becsapódása után párszor átfordult, a közelben lévő fatörzsek állították meg. Szemtanúk beszámolója szerint a lezuhanás helye olyan volt, mintha egy bomba robbant volna, és a baleset előtt az elpattant kötél sziszegő hangját is hallották.

A felvonót üzemeltető társaság azt állítja, hogy folyamatosan karbantartották a lifteket, 2016 nyarán a felvonó általános felújításon esett át, majd 2017-ben és 2020 végén is végeztek karbantartást, tavaly novemberben a drótkötélrendszer ráadásul egy műszaki ellenőrzésen is átesett.

A lezuhant kabinokban egyébként általában negyvenen is utazhatnak, de a koronavírus-járvány miatt 15 főre csökkentették a kapacitásukat. Egy család arról számolt be, hogy ennek a korlátozásnak köszönhetik az életüket. Eredetileg ők is a később lezuhant kabinnal akartak menni, de már nem fértek fel.

A balesetnek egyetlen túlélője van, egy ötéves gyerek, de az ő állapota is életveszélyes, többszörös törésekkel műtötték meg a torinói kórházban. Mint az MTI híréből kiderül, a fiú szülei és kétéves testvére, valamint a nagyszülei is a zuhanás áldozatai között vannak. A család izraeli származású volt, a 30 éves Amit Biran feleségével, Tal Peleg-Birannal és két kisfiukkal Olaszországban, Fabiában élt, mert a férfi az ottani orvosi egyetemen tanult, miközben a helyi zsidó iskolában biztonsági őrként dolgozott.