Nem született áttörés Orbán Viktor és Ursula von der Leyen találkozóján

Nem született áttörés Orbán Viktor és Ursula von der Leyen találkozóján

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója 2019-ben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés segítette ugyan a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázását, de további munkára van szükség –  így foglalta össze közösségi oldalán a ma esti Budapesti találkozójuk eredményét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miután másfél órát tárgyalt Orbán Viktorral az oroszok ellen tervezett olajembargóról.

Azt is megjegyezte, hogy egy videókonferenciát fog összehívni, melyen a regionális szereplők vesznek majd részt, hogy az olajinfrastruktúrával kapcsolatos regionális együttműködés megerősítéséről tárgyaljanak.

Az Európai Bizottság váratlanul érkezett Budapestre, miután múlt hét szerdán az Európai Bizottság teljes olajembargót javasolt Oroszországgal szemben. Erről azonban még nem sikerült minden tagállammal megállapodni, többen is jelezték, hogy az eredetileg fél évesre tervezett átmeneti időszak meghosszabbítását szeretnék. Legutóbb már arról volt szó, hogy Magyarországnak csak 2024 végétől kellene lemondania az orosz olajról.

Majd a magyar kormány jelezte, hogy a meghosszabbított határidőt sem tartja elfogadhatónak.

Ursula von der Leyen bejegyzése arra utalhat, hogy Orbán Viktor továbbra sem enged ebből az álláspontjából.

Késő este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megszólalt, azt mondta az MTI-nek, hogy némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.