Nem tudnak mit kezdeni az Iszlám Államhoz csatlakozó nőkkel

Nem tudnak mit kezdeni az Iszlám Államhoz csatlakozó nőkkel

Shamima Begum (Fotó: Guardian News/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem látszik egyelőre, ki fogadhatja be a továbbiakban azt a Shamima Begumot, aki néhány éve hozzáment az Iszlám Állam egyik harcosához. A 19 éves nő négy évvel ezelőtt utazott Szíriába, most viszont visszatérne az Egyesült Királyságba, korábbi hazájába. „Egyetlen állampolgárságom van, és ha ezt elveszik tőlem, nem lesz semmim. Nem hiszem, hogy joguk van ezt megtenni” – nyilatkozta a BBC-nek a lány, aki viszont az ITV News felvételén nem tudott arra mit mondani, hogy saját döntésének következménye a helyzet, amiben most van.

A Sky Newsnak adott interjúban Begum ragaszkodott hozzá, hogy ő nem követett el semmit, nem terjesztett propagandát, és Szíriába sem hívott senkit, csupán otthon ült háziasszonyként. A BBC-nek viszont eközben mondott olyanokat is, hogy bár rossz volt az Ariana Grande-koncerten elkövetett merénylet, mert ártatlan nők és gyerekek haltak meg, de „ez egy kétirányú dolog”, és a bombázásokban is igazságtalanul haltak meg asszonyok és fiatalok. „Mivel az Iszlám Államban lévő nőket, gyerekeket a mai napig gyilkolják, ez pedig valamiféle megtorlás” – fejtegette az Egyesült Királyságba visszatérni kívánó nő. Elmondása szerint hibát követett el, nagy hibát, és reméli, át fogják érezni azokat a szörnyűségeket, amiken keresztülment. Hozzátette, az Iszlám Államról azt követően változott meg a véleménye, hogy bebörtönözték és megkínozták a holland származású férjét.

Faluvá zsugorodott a terrorkalifátus | Magyar Hang

A mostani akció után már tényleg nem lesz semmi alapja ahhoz az Iszlám Államnak, hogy bármilyen értelemben is államnak nevezze magát.

A muszlim családi hátterű, de vallástalan brit belügyminiszter, Sajid Javid viszont már bejelentette, hogy Begumot megfosztják az állampolgárságától. A politikus ettől nem is hajlandó elállni. Időközben viszont a bangladesi külügyminisztérium is közzétette, hogy Begum nem az ő állampolgárok, és „nem kérdés”, hogy beengedik-e az országukba. Shahriar Alam külügyminiszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy „korábban tévesen úgy azonosították Shamima Begumot, mint aki kettős állampolgársággal rendelkezik.” A brit The Guardian napilapnak küldött közlemény szerint a nő sosem folyamodott bangladesi papírokért.

A brit belügyminiszter szerda esti nyilatkozatában még ragaszkodott viszont ahhoz, hogy sosem hozna olyan döntést, ami egy embert megfoszt mindenféle állampolgárságától. A brit vélekedések szerint a bangladesi bevándorlási törvény alapján most be kellene fogadni a másik országnak Begumot. „Az elsődleges feladatom, hogy tegyek meg mindent az országom biztonságáért” – mondta Javid. Szerinte fennáll a veszélye, hogy a nő radikalizálni próbálna brit állampolgárokat. Az ügyet bonyolítja Shamima Begum fiának állampolgársága: ő néhány nappal azelőtt jött világra, hogy a nőt megfosztották volna állampolgári jogaitól. Javid szerint a gyerekeket nem érheti szenvedés, így ha valaki elveszti a brit állampolgárságát, az nem érintheti a fia jogait

A nő jelenleg fiával egy észak-szíriai menekülttáborban él. Bár bangladesi gyökerekkel rendelkezik, de bevallása szerint nincs bangladesi útlevele, és sosem járt ott. Londonban élő családját néhány napja tájékoztatták, hogy lányukat néhány napja megfosztották a brit állampolgárságtól. A nemzetközi jog tiltja, hogy valakit úgy fosszanak meg az állampolgárságtól, hogy azáltal egy országban se legyenek papírjai.

Ahogy egykor a Szovjetunió, úgy az Egyesült Államok sem bír Afganisztánnal | Magyar Hang

Már Nagy Sándor és Dzsingisz kán is küzdött érte, hosszabb ideje dúlnak a harcok, mint ameddig a második világháború és a vietnámi háború együttvéve tartott, és ugyan közel sem annyira véres, mint az indokínai pokol, de az Egyesült Államok leghosszabb és egyben legkacifántosabb háborúja zajlik itt. Ez az ország Afganisztán, ahol lassan húsz éve harcolnak az amerikaiak.

Az Egyesült Államokban is hasonló ügytől hangos a sajtó. Az amerikai születésű, 24 éves Hoda Muthana 2014-ben hagyta el Alabamát, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A The Guardian-nek arról beszélt, hogy azóta megbánta döntését, és szeretne visszatérni Szíriából a 18 hónapos fiával együtt. Donald Trump viszont utasította a külügyminisztériumot, hogy ezt mindenképpen akadályozzák meg. Mike Pompeo külügyminiszter szerdán közölte, hogy semmilyen jogi alapja nincs Muthana visszatérésének, miután nem amerikai állampolgár. „Továbbra is erősen javasoljuk minden amerikai állampolgárnak, hogy ne utazzanak Szíriába” – mondta Pompeo.

Muthanát kurd erők fogták el azután, hogy az utolsó, Iszlám Állam által elfoglalt területet is felszabadították Szíriában. Jelenleg ő is egy észak-szíriai menekülttáborban él. A nő ugyanakkor biztosan nem hivatkozhat arra, hogy nem volt propagandista, mivel korábban a terrorszervezet egyik prominens internetes agitátoraként működött. Állítása szerint átmosták az agyát, és félreértette a vallását, amikor elkötelezte magát az Iszlám Állam iránt. A nő családjának ügyvédje szerint a kormány tévesen értelmezi a Muthana apjával kapcsolatos jogállást. Az amerikai adminisztráció szerint az édesapja diplomata volt, amikor a lány született, az ügyvéd szerint ez viszont nem igaz. A jemeni származású szülők gyermeke 1994-ben látta meg a napvilágot a New Jersey-beli Hackensackban.