Nem tudni miért, de alig támad az orosz légierő

Nem tudni miért, de alig támad az orosz légierő

Orosz MiG-31 vadászgép (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megmagyarázhatatlan jelenségre hívják fel a figyelmet katonai elemzők az orosz légierő háborúban való részvételével kapcsolatosan – írja a Privátbankár. Mostanáig csak szórványos bevetésekre indultak az orosz harci gépek, pedig a katonai elemzők arra számítottak, hogy az Ukrajna elleni támadás megindítása után elsöprő légifölényét kihasználva az orosz légierő folyamatos bevetésekkel fogja támogatni a hadsereg egységeit.

– Nem feltétlenül akarnak nagy kockázatokat vállalni repülőgépeikkel és pilótáikkal – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai katonai tisztviselő a Reutersnek.

Az ukrán légierő ezzel szemben igen aktív és az ukrán légvédelem is működőképesnek tűnik. Mindenki arra számított, hogy a háború kitörése utáni első egy-két napban az oroszok azon lesznek, hogy elpusztítsák az ukrán légierőt, illetve kiiktassák az ukrán légvédelmet. – Ez lett volna a logikus lépés, ahogy minden, 1938 óta történt katonai konfliktusban is történt – fogalmazott egy londoni katonai kutatóintézet írása.

Azért is érthetetlen a jelenség, mert amerikai becslések szerint alig 75 harci géppel támadják az ukrán állásokat, miközben az ország határán több ezer gép marad a földön.

Katonai elemzők szerint ebben biztos szerepet játszik, hogy a nyugatról kapott fejlett vállról indítható légvédelmi rakéták komoly kockázatot jelentenek az alacsonyan repülő orosz gépek számára. Ugyanakkor ez sem magyarázza, hogy miért hagyják védelem nélkül az orosz menetoszlopokat, amelyeket így sikeresen támadhatnak az ukrán erők.

David Deptula, az egykor az Irak feletti repüléstilalmi zónát felügyelő nyugállományú amerikai tábornok szerint az orosz támadás nem megfelelő előkészítése is az okok között szerepel. A tábornok felhívta a figyelmet: „Nem egyszerű koordinálni egy számos támaszpontot és egy nagy területet érintő ilyen hadműveletet. És az oroszok nem olyan jók, mint az feltételezhető volt.”

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja!